Jesam li bipolarna?

Nije li rijetkost u našem svakodnevnom životu čuti da je takva osoba?bipolarni? zbog tvog nestabilnost raspoloženja Jedan je sat sretan, a drugi tužan. U stvarnosti, bipolarni poremećaj raspoloženja Sasvim je drugačije od onoga što bismo mogli nazvati srećom i zajedničkom tugom, jer bolest karakteriziraju epizode ekstremne radosti (euforije) i ekstremne tuge (depresije). bipolarni Ne znate sredinu, pa je uvijek "puno".

Bolest može započeti u djetinjstvu, obično sa simptomima poput intenzivne razdražljivosti, ali najviša stopa incidencije je od 20 do 30 godina. Otprilike u 80 do 90% slučajeva pacijenti imaju člana obitelji s bipolarnim poremećajem.


Dijagnoza bipolarni poremećaj To bi trebao učiniti psihijatar, a temelji se na pacijentovim simptomima. Ne postoje slikovni ili laboratorijski testovi koji bi pomogli dijagnozi. Liječenje, nakon točne dijagnoze, je lijek.

Liječenje litijevim karbonatom je najtradicionalnije, a danas je postignut značajan napredak u istraživanju novih tretmana s malo, ali značajnim novim lijekovima koji su u posljednje vrijeme uvedeni u medicinu. Litij izaziva niz štetnih učinaka i stoga mu je potrebno periodično dozirati koncentraciju u krvi. Moderni tretman za bipolarni poremećaj Izrađuje se bez litija, uz kontinuiranu upotrebu olanzapina ili kvetiapina. Uz upotrebu odgovarajućih lijekova i psihološku podršku, potpuno je moguće normalan život.

Važno je reći da promjene raspoloženja mogu izazvati različite vrste bolesti kod žena i zato zaslužuju posebnu pažnju, pokušajte često ići kod ginekologa, nakon što je prevencija uvijek najbolji lijek.

Cameron Herold: Let's raise kids to be entrepreneurs (Siječanj 2022)


  • odnosa
  • 1,230