Savjeti za uštedu rublja

Ekonomija kod kuće uvijek je dobrodošla, a smanjenje troškova vode i energije u praonici rublja može biti prvi korak u osjećaju razlike u džepu. Mali stavovi prilikom pranja, sušenja i peglanja mogu vam pomoći u proračunu.

U praonici rublja osnovno je pravilo za one koji žele uštedjeti novac ne ostavljati slavine otvorenim kada ne trebate koristiti vodu. U spremniku držite slavinu zatvorenu dok pročišćavate. Dijelove s velikom prljavštinom prije nanošenja treba namočiti. Samo ponovo uključite slavinu za ispiranje.


Drugi savjet je sakupiti što više odjeće koju ćete staviti u stroj. To ne znači da čekate da svi dijelovi vaše ladice budu u košarici za pranje rublja, već skupite dobar iznos kako biste iskoristili kapacitet stroja uz uvijek poštivanje postavljenog limita.

Najmoderniji strojevi nude opcije za odabir razine vode prema volumenu odjeće. Ova inteligentna funkcija perilice ograničava otpadne vode.

Svakako odvojite svijetlu odjeću od tamne i perite samo tkanine koje dopuštaju upotrebu u perilicama, uvijek slijedeći upute na naljepnicama odjeće. Na taj način ne samo da štedite vodu i energiju, već i štedite vrijeme.


Voda iz spremnika i perilice rublja može se ponovo upotrijebiti za pranje dvorišta. Potrošite manje vode, a još uvijek štedite prašak za pranje.

Kad dođe vrijeme za sušenje, umjesto sušilice koristite liniju odjeće. Ili, ako želite, stavite dijelove u sušilicu na nekoliko minuta, a zatim na liniju odjeće dok su još vlažni. Savjet nakupljanja najviše odjeće prije pranja ima se i kod peglanja komada.

Željezo troši puno energije, pa je bolje koristiti odjednom. Ostali savjeti za uštedu su ispravno objesiti odjeću na liniju odjeće, ostaviti je što je moguće ravno i preklopiti ako nije na vrijeme. Ostavljajući to sve zapetljano, gubite više vremena peglajući i zato trošite više energije.

Obratite pažnju na Procel brtvu, nacionalni program zaštite električne energije, koji označava potrošnju energije svakog uređaja za pranje rublja. Brtva nosi slova od A do G, a što je bliže A, to je ekonomičniji uređaj.

Perilica: Kako uštedjeti struju i kad mislite da je nemoguće! | HEP savjeti (Siječanj 2022)


  • čišćenje
  • 1,230