Potrebni dokumenti za sklapanje braka

Toliko o građanski brak što se tiče vjerski brak mladenka i mladoženja trebaju se organizirati u odnosu na dokumentacija potrebna za vjenčanje, Neke se dokumente treba zatražiti unaprijed jer mogu potrajati vrijeme kod javnog bilježnika, posebno ako mladenka ili mladoženja ne žive u gradu u kojem su bili registrirani.

Građanski brak može se sklopiti i nakon vjerske ceremonije, ali to mora biti isti dan, a ne mnogo dana kasnije. Stoga je najvažnije što prije potražiti ove dokumente kada se odlučite vjenčati kako ne biste riskirali odgoditi svoj brak zbog birokracije.

Da biste lakše planirali svoje vjenčanje, napravili smo popis kojih potrebni su dokumenti za sklapanje braka u civilnom i vjerskom, provjerite:


Građanski brak

Trebat će vam dvije svjedoci na dan civilnog vjenčanja i također ući u postupak registracije kod javnog bilježnika, što treba obaviti 2 do 3 mjeseca unaprijed.

Svjedoci se mogu oba puta razlikovati, a odluka je na volji bračnog para. Važno je napomenuti da svjedoci moraju imati i originalnu osobnu iskaznicu (RG) kad s mladenkom i ženom idu u registar.

Dokumenti za građanski brak

  • Originalna osobna iskaznica (RG);
  • Ažurirano izvod iz matične knjige rođenih (mora se zatražiti kod javnog bilježnika koji vam je izdao izvod iz matične knjige rođenih);
  • Originalna iskaznica svjedoka (RG).

Vjerski brak

vjerski brak zahtijeva više dokumenata Stoga crkve obično traže dokumente bračnog para do mjesec dana unaprijed. Svaka crkva zahtijeva određene dokumente. Kršćanske crkve često zahtijevaju određene dokumente, ali popis može varirati ovisno o crkvi, stoga je važno konzultirati se sa svojim crkvenim uredom kako biste potvrdili koje dokumente ćete trebati. U nastavku navodimo popis dokumenti koji se traže u velikoj većini crkava:

Vencanje u Austriji / Potrebni papiri za sklapanje braka u Austriji ♥ (Siječanj 2022)


  • Vjenčanje, planiranje
  • 1,230