Simptomi PMS-a: glavni problemi i kako se nositi s njima

To su samo tri naoko nevina pisma, ali to razljuti mnoge žene i izazove paniku kod muškaraca. Kako se menstruacija približava, to dolazi: predmenstrualna napetost. Iako nisu jednoglasne među ženama, većina žena zna koliko je komplicirano nositi se s ovim nemirnim mjesecom.

PMS se može pojaviti i do dva tjedna prije menstruacije, a s njim dolazi i nekoliko simptoma koji uzrokuju ogromnu nelagodu i mogu utjecati na žensku svakodnevnicu. Tijekom tog razdoblja, promjene u razini hormona uzrokuju mnoge promjene, posebno u raspoloženju. Neke žene su na rubu živčanog sloma, druge su emocionalno osjetljive ili nekontrolirano gladuju.

U intervjuu s web stranice dr. Drauzio Varella, Mara Diegoli, ginekolog i koordinatorica Centra za podršku ženama s predmenstrualnom tenzijom, Sveučilište bolnice u São Paulu das Clínicas, pojašnjava nekoliko važnih točaka o PMS-u.


Koji su simptomi PMS-a?

Mara objašnjava da postoji veliki izbor simptoma koji se mogu pripisati PMS-u. Prema njenim riječima, međutim, potrebno je procijeniti jesu li predstavljeni simptomi zaista rezultat ove napetosti.

"Moramo biti svjesni: oni [simptomi] moraju nestati s menstruacijom. Ako ne nestanu, to nije predmenstrualna napetost. Simptomi su različiti: razdražljivost, depresija, bol u grudima i agresivnost, koje se može i treba kontrolirati. Glavobolja je još jedna česta pritužba. Žena također lako plače, ne znajući točno zašto i može eksplodirati bez razloga ?, kaže on.

Simptomi su vrlo raznoliki i pojavljuju se različito kod svake žene. Neki od njih su:


 • razdražljivost;
 • depresija;
 • bol u dojkama;
 • agresija;
 • glavobolja;
 • emocionalna osjetljivost;
 • anksioznost;
 • nesanica;
 • poteškoće u koncentraciji;
 • nagle promjene raspoloženja;
 • umor.

Kako se nositi s tim simptomima

Glavni savjet onima koji ne žele postati taoci hormonalnih promjena karakterističnih za PMS je samospoznaja. Praćenje menstrualnog ciklusa dobar je način prepoznavanja datuma kada vaše tijelo počinje mijenjati proizvodnju hormona i na taj način predvidjeti simptome.

"Zna da će joj promjena hormona promijeniti raspoloženje. Vodi bilješke u kalendar i primijetila je da postaje ljuta", kaže Mara i dodaje: "Žena je presudna da nauči kontrolirati sebe." Ako se suočite s teškom situacijom, pokušajte odgoditi rješenje do razdoblja nakon vašeg razdoblja, kada će vaše ponašanje biti drugačije. Na radnom sastanku je li profesionalnije reći svom šefu da ćete razgovarati o kontroverznom pitanju, a zatim poslati pismeni izvještaj, nego da teško gubite posao?

  Pogledajte također: 10 filmova za gledanje na PMS-u

Drugi čimbenik koji može pomoći u borbi protiv simptoma PMS-a je fizička aktivnost. Pokretanje tijela tijekom ovih razdoblja nužno je za uklanjanje nagomilanog stresa i olakšavanje simptoma. Za Mare se najviše preporučuje aerobna tjelovježba, ali ne mogu je svi napraviti. Skoči, igrati tenis bi bilo idealno. Međutim, šetnja ili vožnja biciklom oko bloka, uređenje vrta ili plesanje također ga rješavaju. Važno je otpustiti napetost i anksioznost?


Točne snage za izbjegavanje PMS-a

Kao i kod mnogih tjelesnih funkcija, prehrana također utječe na simptome PMS-a. Neke namirnice ublažavaju razdoblje stresa, dok neke druge mogu pogoršati situaciju.

U galeriji ispod saznajte koja je hrana indicirana za borbu protiv PMS-a i koja hrana ima negativan utjecaj tijekom razdoblja, prema uputama ginekologa na web stranici dr. Drauzija Varelle.

Kava povećava osjećaj anksioznosti i stoga je potrebno izbjegavati ili smanjivati ​​njezinu konzumaciju tijekom PMS-a.

Budući da je diuretik, hajot doprinosi slabljenju simptoma.

Njegova diuretička moć čini jagoda važnim saveznikom u borbi protiv PMS-a.

Budući da sadrži puno vode, lubenica se također može smatrati diuretikom i pomaže u smanjenju simptoma.

Još jedna korisna namirnica zbog svojih diuretskih karakteristika.

Povećavajući diurezu, vodenica se bori i s glavnim simptomima PMS-a.

Zbog pada serotonina, žena može osjetiti potrebu konzumiranja slatke hrane. To je zato što šećer potiče proizvodnju endorfina, hormona zaduženog za osjećaj dobrobiti.Međutim, kako dobivaju masnoću, slatku hranu treba zamijeniti hranom slatkog okusa koja ne sadrži šećer.

Duhan pojačava nesanicu i glavobolju tipične za PMS. Rezanje cigarete pomaže vam da bolje spavate, što smanjuje anksioznost.

Ako čak i ako se pravilno brinete, simptomi ne nestanu ili se nastave i nakon menstruacije, posavjetujte se s ginekologom i dajte im sve podatke o vašem menstrualnom ciklusu, PMS-u i simptomima i postavite pitanja što možete učiniti. u tvom slučaju. Pazite na sebe i imajte više zdravlja i dobrobiti u svom životu.

Bolne menstruacije su cest ali resiv problem (Siječanj 2022)


 • Prevencija i liječenje, PMS
 • 1,230