Riblje ulje pomaže u brizi za srce i može spriječiti depresiju

Riblje ulje je poznato po svojim zdravstvenim prednostima. Kada govorimo o ovom ulju, uskoro se sjetimo omega 3, najveće odgovorne za prednosti proizvoda. Riblje ulje, kao što i ime govori - dobiva se od slane i hladnovodne ribe poput lososa, tune i sardine ", objašnjava nutricionistica dr. Andrea Marim.

Omega 3, osim što se prirodno nalazi u spomenutoj ribi, nalazi se i sintetizirana u kapsulama, što je najpraktičniji način za svakodnevno konzumiranje ribljeg ulja i osiguravanje zdravstvenih koristi.

Koža, bolesti srca, astma, depresija i hipertenzija neki su primjeri stanja koja obećavaju da će se poboljšati redovitom konzumacijom. Proizvod se koristi i kao protuupalno, a neke studije kažu da se može koristiti i za sprečavanje Alzheimerove bolesti.


Sve ove prednosti ovise o kvaliteti i pravilnoj uporabi ovog proizvoda. Shvatite više o ribljem ulju i saznajte ima li kontraindikacije i kako ga konzumirati čitajući više o njemu:

5 Prednosti ribljeg ulja

Prednosti ovog ulja uglavnom su omega 3, masna kiselina prisutna u velikim količinama u ovom proizvodu. Tijelo nije u stanju proizvesti omega 3, pa je konzumiranje ribljeg ulja način da se osigura prisutnost ove dobre masti u tijelu. Uz pomoć dr. Andrea Marim, u nastavku navodimo glavne prednosti ribljeg ulja, provjerite:

Pročitajte i: Omega-3: masnoća koja štiti srce i povezana je s dobrim zdravljem


1. Smanjuje rizik od srčanog udara i srčanih bolesti.

Ulje smanjuje aktivnost trombocita u krvi, sprečavajući stvaranje ugrušaka u krvi, što može dovesti do moždanog udara ili moždanog udara. Također snižava razinu triglicerida, masti koje štetno djeluju na tijelo kada je povišena.

2. Pomaže mentalno zdravlje

Neke studije kažu da konzumiranje ribljeg ulja može spriječiti depresiju, bipolarni poremećaj i shizofreniju.

3. Snižava kolesterol

Masne kiseline u ribljem ulju mijenjaju kemijski sastav krvi, snižavajući LDL (loš kolesterol) i povećavajući razinu HDL (dobrog kolesterola).


4. Vodite računa o zdravlju očiju

Riblje ulje pomaže u sprečavanju stanične degeneracije ovih organa, a posljedično također pomaže u sprječavanju sindroma suhog oka.

5. Može spriječiti neke vrste raka

Neka istraživanja pokazuju da omega 3, prisutan u ribljem ulju, pomaže u sprečavanju nekih karcinoma. Rak dojke, debelog crijeva i prostate neke su bolesti koje se mogu spriječiti konzumiranjem ulja.

Pročitajte i: 20 namirnica koje mogu zamijeniti protuupalnu upotrebu

Kako odabrati kvalitetno riblje ulje?

Važno je zapamtiti da za postizanje prednosti ovog proizvoda trebate konzumirati kvalitetno riblje ulje. Dr. Andrea daje nekoliko savjeta za odabir pravog ribljeg ulja:

  • Obratite pažnju da li proizvod ima vitamin E, jer će taj vitamin djelovati kao antioksidans, sprečavajući na taj način oksidaciju ulja i zadržavajući kvalitetu proizvoda. Međutim, količina vitamina E ne može se računati kao suplement, jer je to samo tehnički dodatak proizvodu;
  • Provjerite količinu EPA i DHA po kapsuli. EPA i DHA su aktivni spojevi u ribljem ulju i onaj dio njihovog proizvoda koji će mu dati očekivani učinak;
  • Odnos EPA i omega 6 (arahidonska kiselina). U idealnom slučaju taj omjer bi trebao biti 20% EPA prema 1% arahidonske kiseline (AA). Nažalost, sve oznake ne navode količinu AA;
  • Izuzetno važna stvar, koju ne donose sve etikete, jest promatrati je li proizvod bez onečišćenja okoliša: PCB, živa i dioksini;
  • Također je dobro promatrati je li kapsula iscjedak iz crijeva, tako da izbjegavate taj okus ribe u ustima ostatak dana.

Vrlo jednostavan i valjan test za omega 3 u kupljenom ribljem ulju je pokušati zamrzavanje proizvoda. • Omega 3 dobre kvalitete ne smrzava se na vrlo niskim temperaturama. Pokušajte zamrznuti svoje riblje ulje ako je preostala tekućina proizvod dobre kvalitete ?, preporučuje nutricionist.

Kako konzumirati riblje ulje

Glavni način konzumiranja ribljeg ulja je unošenjem sintetiziranih kapsula ribljeg ulja. Nakon pridržavanja savjeta Dr.Andrea O tome kako nabaviti kvalitetno riblje ulje, također biste trebali obratiti pažnju na dnevne količine potrebne za promatranje prednosti ovog proizvoda u tijelu.

Što se tiče količine: "Samo uzmite kapsulu od 1 g koja sadrži 600 mg omega 3 dva puta dnevno prije glavnih obroka, ručka i večere", preporučuje nutricionistica. Dr Andrea također osigurava da upotreba ribljeg ulja može biti kontinuirana, čime se povećavaju koristi.

Ima li riblje ulje neke nuspojave?

Kako je riblje ulje prirodni proizvod, a omega 3 prisutan u sastavu neophodan je za tijelo, nema nuspojava ni kontraindikacija. Potrebno je samo slijediti ispravne količine potrošnje. "Morate biti oprezni s viškom, jer prekomjerna konzumacija može izazvati proljev, povraćanje i trbušne grčeve", upozorava dr. Andrea.

Pročitajte i: Kolagen za kožu: kako i zašto uživate u njegovim prednostima

Može li se riblje ulje koristiti za mršavljenje?

Odgovor je da. "Riblje ulje u kombinaciji s uravnoteženom prehranom može pokazati rezultate u mršavljenju za samo 30 dana", kaže dr. Andrea. Nutricionist je također rekao da prema studijama sa Sveučilišta Južne Australije, omega 3 u ribljem ulju, uz umjereno vježbanje tri puta tjedno, može pomoći u uklanjanju masnoća, posebno masti u trbušnoj regiji.

Sada kada znate dobre razloge za uključivanje ribljeg ulja u svakodnevni život, svakako kupite kvalitetno riblje ulje po savjetima i poštujte potrošene količine. Ako imate bilo kakvih pitanja, posjet nutricionisti je presudan.

Ovu hranu ne smete nikada jesti ukoliko imate želudačnu kilu (bruh) - Podiže kiselost u želucu! (Kolovoz 2020)


  • Dijeta, gubitak težine
  • 1,230