Ispravna hrana za gastritis

Peckanje stomaka, bol u trbuhu i odbacivanje određenih vrsta hrane često prijavljuju pacijenti sa gastritisom. Identificirana gornjom probavnom endoskopijom, upala se događa u sluznici želuca i zato je vrlo neugodna za vrijeme obroka.

Stoga je važno potražiti uravnoteženu prehranu koja je pod nadzorom liječnika. Prema gastroenterologu Antoniu Mellou preporučuje se imati pravilna prehrana za gastritis, i jesti barem svaka tri sata. "Važno je nikada imati prazan stomak, jer se pacijent može žaliti na mučninu", objašnjava.


Ali prije pridržavanja kontroliranih jelovnika, morate se posavjetovati s liječnikom kako bi mogao provjeriti situaciju gastritisa. U nekim slučajevima propisujemo neke lijekove. Stoga je važno obaviti preglede koje traži stručnjak kako bi analizirali stupanj upale ?, sugerira gastroenterolog.

Nakon što se utvrdi upala, važno je dati prednost prehrani određenim vrstama namirnica i eliminirati druge koje uzrokuju veće opekotine u želucu. • Trebate konzumirati sirovo povrće i mahunarke pri svakom obroku, te u tim intervalima piti puno vode. Treba li uključiti i voće ?, preporučuje Mello.

Što treba izbjegavati

Sasvim je uobičajeno brzo jesti za vrijeme ručka. Ali budite svjesni da takav stav može dodatno pojačati simptome. Svakodnevno žure, pacijenti kažu da imaju manje od 15 minuta za hranjenje. To je potpuno krivo za one koji imaju gastritis, na kraju krajeva, pacijent bi trebao mirno žvakati hranu i izbjegavati razgovore tijekom obroka ?, objašnjava Antonio Mello.


Izbjegavanje industrijaliziranih proizvoda je također pravilo. Montažna hrana štetna je i za oboljele od želuca i ne želuca. U njima se nalazi puno konzervansa, što štetno za zdravlje. Dakle, preferirajte prirodna jela napravljena bez puno začina ?, komentira Mello.

Ali naposljetku, koji od rutinskih stavova treba potpuno izostaviti? Prvo izbjegavajte kafiće nakon ručka. I kava i čaj od matičnjaka imaju kofein - tvar koja potiče kiselost u želucu. "Tko ne ispusti dobru kavu, izabere proizvode bez kofeina", kaže liječnik.

Potrebno je konzumirati i jako vruću hranu ili tekućinu. "Ako pacijent pije vitamine ili čak mlijeko s vrlo vrućom kavom, te tekućine razgrađuju žile i dodatno oštećuju upalu", objašnjava Antonio Mello.

Почему болят и хрустят суставы? как лечить и вылечить артроз 1-2-3 ст. без операции? (Svibanj 2022)


  • hrana
  • 1,230