Amenoreja: značenje, uzroci i liječenje

Možda nikad niste čuli za ime amenoreja, ali vjerovatno ste čuli za žene koje su prošle mjesečnicu bez menstruacije. Ili djevojke kojima je trebalo prvo razdoblje.

Barbara Murayama, akušer i ginekolog, objašnjava da je amenoreja poremećaj menstrualnog ciklusa koji uzrokuje odsustvo menstruacije. "To može biti primarno kada menstruacija ne započne do 15. godine života, ili sekundarno kada menstruacija izostaje više od tri do šest mjeseci kod žene koja je imala menstruaciju", dodaje.

Prema akušeru i ginekologu Sang Chaa, to je relativno čest problem, koji se javlja kod oko 5% žena u rodnoj dobi. ? Amenoreja se vjerojatnije pojavljuje u krajnjim rođenjima djeteta, u njenom početku, dakle u pubertetu i na kraju? da li bi bilo u klimakteriji kada dođe do menopauze ?, kaže on.


Kada potražiti liječničku pomoć?

Ginekologinja Barbara ističe da, iako neke žene ne brinu o propuštanju menstruacije, o tim promjenama uvijek treba razgovarati s medicinskim stručnjakom, jer one mogu signalizirati osnovne medicinske uvjete i potencijalno imati dugoročne zdravstvene posljedice. pojam. Žena koja izgubi više od tri menstruacije (uzastopno ili više od godinu dana) i djevojčica koja nije menstruirala do 15. godine, trebaju se posavjetovati s ginekologom?

Idealno je održavati rutinsko praćenje, prije puberteta, tako da liječnik može razumjeti i predvidjeti postoji li kašnjenje u prvoj menstruaciji. A kad god je menstruacija dulja od tri mjeseca bez pojavljivanja, obavezno je potražiti ginekologa ?, dodaje Barbara.

Amenoreja i trudnoća

Barbara Murayama objašnjava da je trudnoća najčešći uzrok sekundarne amenoreje. "To se može dogoditi čak i kod žena koje kažu da nisu seksualno aktivne ili su sigurne da se seksualni odnos dogodio u" sigurno "vrijeme." Također je važno napomenuti da prividno menstrualno krvarenje ne isključuje trudnoću, jer je znatan broj slučajeva trudnoće povezan s nekim krvarenjima iz prvog tromjesečja. Prema tome, test trudnoće (mjerenja ljudskog seruma ili mokraćnog korionskog gonadotropina [hCG]) preporučuje se kao prvi korak u procjeni bilo koje žene s amenorejom, kažu ginekolog i akušer.


Zašto se događa amenoreja?

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati u nedostatku menstruacije. U slučaju primarna amenoreja, ginekolog i akušer Barbara Murayama ističe:

  • Uvjeti koji su prisutni pri rođenju, ali se mogu primijetiti do puberteta. "Ovi uvjeti uključuju genetske ili kromosomske poremećaje i abnormalnosti reproduktivnih organa (na primjer, ako maternica nije prisutna ili je abnormalno razvijena)", dodaje Barbara.
  • Sva stanja koja vode do sekundarne amenoreje mogu također uzrokovati primarnu amenoreju.

U slučaju sekundarna amenoreja, profesionalni vijesti:

  • Trudnoća kao najčešći uzrok.
  • Stanje jajnika poput sindroma policističnih jajnika i insuficijencije jajnika (rana menopauza).
  • Hipotalamička amenoreja: Javlja se kada hipotalamus uspori ili zaustavi oslobađanje GnRH (hormona koji oslobađa gonadotropin).
  • • Hipotalamička amenoreja povezana je s niskom tjelesnom težinom (definiranom kao 10% niska tjelesna težina), niskom tjelesnom masnoćom, poremećajima prehrane poput anoreksije nervoze ili bulimijske nervoze, emocionalnim stresom, napornim vježbanjem, među ostalim. situacijama. Međutim, u nekim slučajevima ne postoji očigledno objašnjenje hipotalamičke amenoreje ?, objašnjava ginekolog.
  • Uzroci povećanog hormona prolaktina, poremećaji štitne žlijezde također su razumno česti uzroci. "I zato smo započeli istragu", dodaje Barbara.

simptomi

Prema ginekologu i akušeru Chaa, odsutnost menstruacije često je popraćena povećanom tjelesnom težinom, razdražljivošću i zadržavanjem vode. Ali simptomi ovise o uzroku amenoreje (koja se razlikuje od slučaja do slučaja, kao što je gore spomenuto).


Kako se problem dijagnosticira?

Ponajprije, akušer i ginekolog Sang Chaa ističe da svu amenoreju treba istražiti. To opravdava potrebu traženja liječničke pomoći čim se primijeti izostanak menstruacije (tri mjeseca zaredom), kao i kašnjenje u početku prvog mjesečnice. "Dijagnoza je izrazito klinička i ovisi o svakom slučaju", kaže on.

Ginekologinja Barbara objašnjava da je potrebna dobra klinička povijest kako bi se dijagnosticirao problem kako bi se pacijentica i njezini antecedenti mogli znati; temeljit fizički, ginekološki pregled? potpun ako ona više nije djevica i samo vanjskih likova ako je djevica - za procjenu, između ostalog, njezinog razvoja. Zatim ćemo ići na slikovne i laboratorijske pretrage ovisno o sumnjama koje imamo nakon savjetovanja. Općenito će biti uključen zdjelični ultrazvuk, test trudnoće, štitnjača, prolaktin?

Kako se liječi amenoreja?

Trebate saznati uzrok da ga konkretno liječite. • U bolesnika sa sinerhijom maternice, na primjer, potrebni su curettage i intrauterini položaj uređaja; U bolesnika s policističnim jajnicima potrebni su oralni kontraceptivi. No, kod pacijenata s amenorejom, bez očitog uzroka, može li doći do menstruacije primjenom ciklusa hormona koji induciraju proliferaciju endometrija ?, objašnjava ginekolog Chaa.

Barbara navodi još neke primjere. • Ako se promijeni hormon štitnjače ili prolaktin, morate se prilagoditi i tako dalje. Slučajevi poput nemoćnog himen mogu zahtijevati operativni zahvat. Pa ipak, kod genetskih abnormalnosti gdje nema maternice, osoba nikada neće menstruirati ?, zaključuje ginekolog i akušer.

Kako spriječiti pojavu amenoreje?

Rutinski sastanci važni su kako bi, u bilo kojem znaku problema, ginekolog mogao intervenirati.

Ovo je, usput, preporuka da se izbjegne pogoršanje bilo kojeg ginekološkog problema i da se vodi računa o općem zdravlju.

Gubitak menstruacije? Q&A ko iz puške (Svibanj 2020)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230