Kako se ponašati na poslovnom ručku

Način na koji se ponašate može vam jamčiti poslovni uspjeh, pa čak i napredovanje. Imajte na umu da, iako više neformalni, poslovni ručak To je produžetak dvorane za sastanke i stoga se pravila profesionalnog etiketa ne bi trebala zanemariti.

Izabrani restoran trebao bi imati veliku uslugu, imati ukusnu atmosferu, biti dobro osvijetljen mekom glazbom. Odaberite mirnu lokaciju, previše buke okolo može poremetiti razgovor.


Poznavanje gostinih prehrambenih navika i ukusa izbjegava žestoke poput povezivanja vegetarijanske osobe na roštilj. Izbjegavajte naručivanje egzotičnih ili vrlo kompliciranih jela. Čak i ako ste jako gladni, nemojte se hraniti na "očajnički" način. Izbjegavajte alkoholna pića, radije sokove i sode.

Povod poziva na odgovarajuću odjeću i na znanje kako se odijevati za poslovni ručak, savjet je imati zdrav razum. Uostalom, trenutak nije prikladno oblačiti se pomoću komada koji pokazuju svoje fizičke atribute. Izbjegavajte dekolte, uske suknje i prevelike proreze i kladite se na neutralne boje.

Tretirajte gosta vrlo uljudno, razgovarajte smireno i pažljivo. Isključite telefon, neugodno je prekinuti ručak da biste odgovarali na pozive.

Još jedan savjet od etiketa za poslovni ručak Nije dolaziti do točke, a kamoli razgovarati o temi koja je motivirala sastanak nakon obroka. Vrijeme za desert ili kavu idealno je vrijeme.

Tko pozove, plati račun. Pravilo se primjenjuje čak i ako je ženu pozvala na ručak. Ako ste s muškarcem i teško je u to uvjeriti, izvinite se i recite da idete u kupaonicu. Strategija je prvo otići na blagajnu i podmiriti račun.

BONTON #1 - Pravilno koriscenje servisa za rucavanje | EmilijaS (Srpanj 2022)


  • Karijera i financije
  • 1,230