Radna terapija i razvoj posebne djece

Prema podacima Bahianove udruge Downovog sindroma? Ser Down, Brazil, rodi se oko osam tisuća beba s tim invaliditetom godišnje. Ta djeca imaju kašnjenja u motoričkim i mentalnim funkcijama, ali mogu voditi normalan život: igrati se, učiti i komunicirati s drugima. U tu svrhu može se provesti neuropsihoomotorni razvoj radna terapija.

Već od rane dobi, kao prirodni instinkt, djeca Žele upoznati svijet kroz igru, što je način za istraživanje okoliša u kojem žive. A briga o zanimanju osnovno je načelo okupacione terapije. Stoga, kako bi se motoričkim i mentalnim razvojem bavili na način da izvodi aktivnosti koje se očekuju za dob, stručnjaci na terenu rade s "igrom".

Za radnu terapeutkinju Ana Lúcia Barbosa Alves interakcija s igračke aktivnosti, kao i igre i igre, važan je za pravilan napredak terapije. "Kad dijete nema razvoj koji se očekuje za svoju dob, ono nastoji učiniti ono što ga čini da prati ostale", kaže on.


downov sindrom Događa se kada postoji jedan dodatni kromosom u stanicama osobe. Stanice normalne jedinke imaju 46 kromosoma i jedan dolje, 47. Međutim, ova genetska anomalija ima varijacije iz kojih proizlaze tri vrste stanja: jednostavna trisomija, translokacija i mozaik; što je najrjeđe u samo 2% i zahvaća samo dio stanica.

Prema Ana Lúcia, djeca s Down sindromom Mozaik pločice mogu lakše reagirati na tretman. Bez obzira na to, svaki prikazuje rezultate na neki način, budući da je stupanj uključenosti sindroma u svakom slučaju različit i može biti intelektualan ili motorički. "Danas već imate dvije bebe na terapijama i to je vrlo dobro, rezultati se pojavljuju brže", kaže on.

Downsi su već dokazali da su u stanju obavljati sve aktivnosti koje osoba bez sindroma može obavljati. Tko se nije zaljubio u Claru, lik kojeg glumi Joana Mocarzel iz sapunice Pages of Life? 2006. godine, kada je sapunica emitirana na Globou, djevojčica je imala samo 7 godina. Još u mladoj dobi pokazala je Brazilu da osoba sa dolje može igrati, ići u školu i komunicirati s drugom djecom. Međutim, ovaj se razvoj lakše postiže tretmanima, a radna terapija je jedan od njih.

Slavonski Brod: Teški uvjeti za djecu s teškoćama u razvoju (Siječanj 2022)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230