6 fraza za razgovor tokom borbe

Suprotno onome što vam se često čini, za vrijeme svađe ili lagane rasprave, ideal nije Ulazi u bijesno raspoloženje i baca sve to u lice, ali dovodi razgovor na mnogo racionalniji pristup, uvjerava osobu i čini raspravu konstruktivnom, a ne destruktivnom.

Kretanje putem bijesa vjerojatno bi dovelo samo do uvreda i povreda koje zauvijek mogu ostaviti tragove u vezi. Da biste spriječili da rasprave krenu ovim putem i na kraju dovedu do negativnih rezultata, možete uložiti u nekoliko riječi koje mogu smiriti borbu i dovesti ih do pozitivnijeg razgovora koji će vjerovatno donijeti dobre rezultate.


Evo šest fraza koje možete koristiti tijekom rasprave za smirenje raspoloženja i poticanje racionalnijeg i mirnijeg razgovora.

1? Pokušajte vidjeti moju stranu i shvatite što osjećam.

Jedan od najlakših načina za prekid rasprave je traženje empatije od drugog. Ako skrenete pažnju na svoju stranu, vaše gledište, osoba je mogla zakoračiti i razumjeti vaš argument. To nije jamstvo da će pristati, ali vjerojatno će ga natjerati da razmisli i možda će se i sam uvjeriti. Ako svaki uzme u obzir osjećaje drugog, lakše je imati rasprava bez uvrede i nema boli.

2? "Znam da sam i to krivila."

Kad za to sve okrivite jedni druge, izgledi za tu borbu traju mnogo duže nego što su trebali biti prilično visoki. Da biste to izbjegli, prije nego što okrivite, dobro pogledajte situaciju i uvjerite se da nemate ni svoj udio krivnje. Priznajte da i vi niste bili u krivu, a to će učiniti da rasprava ponese bolji i produktivniji tečaj.


3? Odlazimo li od teme?

Uobičajeno je da kada parovi počnu raspravu, započinje s nečim vrlo jednostavnim i na kraju otvara druge ozbiljnije teme koje su trebale biti razriješene u drugim razgovorima.

Da se to ne dogodi, kad shvatite da bježite od teme, skrenite mu pažnju na činjenicu i predložite da se zapitate koji je pravi razlog ove rasprave. Sada možda shvatite da se možda čak i ne svađate jer nema stvarnih razloga.

4 To nije samo vaš problem, je li i naš?

Ovakav pristup može učiniti da ono što se do sada činilo da svađa između njih dvoje postane suradnja u kojoj svaki na svoj način surađuje u rješavanju problema. Tako se ujedinite za evoluciju odnosa i izbjegavate međusobne borbe.

6 "Ne morate riješiti moje probleme, samo slušanje već mi pomaže?"

Ako se nakon napornog radnog dana vratite kući stresno, počnite žaliti zbog svega što se dogodilo i vaš partner vam kaže da prestanete s pritužbom, umjesto da se prepirete s njim, recite mu da razgovara o onome što se dogodilo i on Slušanje vam pomaže da se oslobodite stresa. S tim će onom možda malo više razumjeti i mirno vas slušati.

Konačno, što je bolje nego ponovno potvrditi svoju ljubav prema osobi koja će je izliječiti rane od borbe? Izgovorite naglas da ga volite i da čak i svađa nekoliko puta nije promijenila osjećaj (barem još ne). A za strastvene parove, vođenje ljubavi nakon svađe jedan je od najboljih načina da potaknete vezu nakon loše svađe.

Na kafi sa psihologom: Depresija - kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići? 03.04.2019. (Siječanj 2022)


  • odnosa
  • 1,230