Akne nakon 25 godina

Utjeha koju svaka tinejdžerka ima problema s aknama čuje od majke: "Kad ostariš, od toga nećeš patiti ništa." Više se ne može koristiti sa 100% sigurnošću. Danas od pet žena u dobi od 25 do 30 godina jedna ima akne na koži, čak i ako nisu imale ovaj problem u tinejdžerskim godinama.

Shvatite kako nastaju akne

To je ništa više od skupa prekomjerno masnih kožnih ozljeda koje stvaraju užasne mitesere i prištiće. Svi mi imamo lojne žlijezde razbacane po našim tijelima koje ponekad luče više ulja nego što bi trebale. Ovaj proizvedeni sebum zadržava se u žlijezdi što pogoduje proliferaciji bakterija i uzrokuje lokalnu infekciju, akne.


Što motivira odrasle akne?

U adolescenciji su prištići češći jer tijelo trpi hormonalni šok koji pokreće problem. Što se tiče onih starijih od 20 godina (uglavnom žene? 80% ljudi koji imaju kasne akne) su žene, uzroci problema mogu biti nekoliko:

Hormonske oscilacije jedan su od glavnih uzroka. Žene u dobi od 20 do 30 godina počinju imati hormonalne nepravilnosti zbog sindroma policističnih jajnika. Oni koji imaju ovaj problem proizvode više muških hormona, koji kožu čine mnogo masnijom, što ostavlja pore začepljene i, kao rezultat, pojavljuju se prištići.

Stres je, uzgred, jedan od glavnih razloga. To je zato što nadbubrežne žlijezde oslobađaju više muških hormona, što pokreće proizvodnju više ulja kroz kožu, blokirajući pore. Na primjer, u Velikoj Britaniji, gdje je rađeno istraživanje, 66% žena koje su majke i rade u inozemstvu bori se protiv prištića, napominje liječnik.


Muškarci malo pate od toga, ali oni koji koriste anaboličke steroide mogu imati i akne u odrasloj dobi zbog previše hormona koji čine da njihova koža izgleda masno.

Pogrešne navike također pokreću akne u 20-im i 35-ima, poput korištenja krivih krema za vaš tip kože, i hidratantnih i krema za sunčanje. Na primjer, ako vam je koža masnija, koristite proizvode bez ulja i nikad ne stavljajte kremu za lice. Masna šminka također uzrokuje akne, kao i lijenost noću oprati lice kako biste uklonili sav višak make-upa.

Nepravilna prehrana još je jedan neprijatelj glatke kože. Iako nijedno istraživanje nije pokazalo da čokolada uzrokuje prištiće, svi znamo da konzumiranje hrane s visokom masnoćom čini vašu kožu masnom. A nema šanse: masna koža = začepljene pore = prištići i miteseri. To ne znači da iz izbornika trebate isključiti slatkiše i pržene namirnice, samo jedete s vremena na vrijeme. Sve u svemu, idealna je uravnotežena prehrana s visokim vlaknima. I pijte puno vode.


Loša navika pušenja također je drugi čimbenik. Dvije nedavne studije otkrile su da žene pušačice pate od češćih i težih napada akni jer nikotin pojačava proizvodnju kožnih ulja, što uništava vitalne izvore vitamina E za obnavljanje kože.

Liječenje

Ako ste već odrasla osoba i bolujete od prištića na licu, prvi korak je zakazati sastanak sa svojim dermatologom. U ovom prvom razgovoru liječnik će analizirati vaše navike i, ukoliko primijeti da je problem možda hormonalni, uputit će vas kod ginekologa. Većina slučajeva kasnih akni (uzrokovanih hormonskim neredom) rješava se propisivanjem ispravne kontracepcijske pilule.

Ako hormoni nisu vaš slučaj, liječnik će vam reći ispravne kreme za kožu i, ako je potrebno, oralne antibiotike, piling s kiselinom itd. Osim što vam daje savjete o hrani? ili vas uputiti dijetetičaru.

Idealno je započeti s liječenjem što je prije moguće kako akne ne bi ostavile tragove na licu, u kombinaciji?

I nikad ne boli zapamtiti:

1? Nema stiskanja prištića. Ovo služi samo za zaradu. Koristite suhi gel (ili proizvod koji vam je rekao liječnik) na licu mjesta i pričekajte da nestane prije ili kasnije.

2? Održavajte dobru higijenu lica. Operite dva ili tri puta dnevno blagim sapunom. Koliko god vam je koža masna, nemojte je oprati više od toga. Ili će potaknuti povratni učinak: da bi se zaštitila od prekomjernog čišćenja, koža stvara više sebuma.

3? Ne koristite proizvode koje preporučuju ne-liječnici. Koliko god, primjerice, bilo za vašeg prijatelja, možda vam neće uspjeti. Svaka koža je jedinstvena i ima svoje osobitosti.

4 Ako imate stare ožiljke od prištića, možete se posavjetovati sa svojim dermatologom kako bi se pobrinuli za to laserskim postupcima. Vrlo su zadovoljavajući i skidaju sve tragove. Istina je, s napretkom estetske medicine danas pati samo prištićima i njihovim tragovima tko želi!

Nega koze lica u 20im i 30im godinama - preporuke i saveti (Svibanj 2020)


  • Akne, koža
  • 1,230