Tummy Tummy: 12 sumnji oko plastike trbuha pojašnjeno

Brazil se nalazi na ljestvici zemalja koje izvode najviše plastične operacije na svijetu. Liposukcija, povećanje ili smanjenje dojke, rinoplastika (operacija nosa) i abdominoplastika primjeri su popularnih postupaka.

Svaka operacija, naravno, ima vrlo specifične ciljeve kao i moguće rizike i može ili ne mora biti prikladna za osobu. Stoga je ključno podvrgnuti se plastičnoj operaciji samo ako je izvodi pouzdan profesionalac, koji vas osim iskustva može pravilno voditi kroz sve detalje postupka kako biste mogli procijeniti prednosti i nedostatke. kontra i donijeti svoju odluku o tome hoćete li to učiniti ili ne.

Konkretno, abdominoplastika, mnogo traženi postupak, je operacija koja uklanja višak kože s trbuha. Maieve Corralo, plastični kirurg, punopravni član Brazilskog društva plastične kirurgije (SBCP), Brazilskog udruženja kraniomaksillofacijalne kirurgije (ABCCMF) i Američkog društva za plastičnu kirurgiju (ASPS), ravnatelja klinike ELEV (RJ), objašnjava da abdominoplastika Obično je povezan s liposukcijom i ostavlja ožiljak koji je "duljine bikinija". "To je jedan od najtraženijih postupaka u našem uredu, oko 30% operacija", komentiraju.


André Barbosa, plastični kirurg i medicinski direktor All Clinika, pojačava da je abdominoplastika operacija koja se izvodi radi ispravljanja progiba i viška kože u trbuhu, a u većini slučajeva također ispravlja dijastazu (uklanjanje) mišića rektusa abdominis.

Za koga je indiciran trbušnjak?

Kao i kod drugih plastičnih operacija, vrlo je važno procijeniti indikacije za abdominoplastiku, a ne samo "željeti to učiniti".

Pročitajte i: 15 mitova i istina o prosvijetljenoj umjetnosti nosa


Maieve komentira da je ova operacija indicirana za pacijente koji imaju opuštenu kožu u trbuhu, posebno nakon trudnoće ili gubitka kilograma.

Barbosa ističe kao glavne indikacije: slučajevi kada dolazi do progiba i povlačenja trbušne stijenke (mišići rektusa povlače se tijekom trudnoće i nakon što se maternica uvuče, mišići se ne vraćaju na prednje mjesto) i kada postoji višak kože. "Tipičan primjer je 'trbušnjak pregača', gdje je spuštanje toliko snažno da se koža presavija na abdomenu", kaže on.

Na ovaj način se i muškarci i žene mogu podvrgnuti ovoj operaciji. S druge strane, abdominoplastika nije indicirana kada nema viška kože i nije dovoljno opušteno, kako Barbosa ističe.


• Pušači bi trebali izbjegavati postupak dok puše, pacijenti koji žele zatrudnjeti trebaju odgoditi operaciju do nakon trudnoće. Mladi pacijenti s nagomilavanjem trbušnih masnoća trebali bi se podvrgnuti liposukciji, a ne abdominoplastiki ?, savjetuje Maieve.

Kakva je operacija?

Specijalist objašnjava da je za obavljanje stezanja trbuha potrebno izvršiti preoperativne preglede u skladu s kliničkim stanjem i gladovati osam sati prije operacije. Postupak ima varijabilno trajanje, u prosjeku tri sata. Je li potrebno nositi modelirački pojas 2 mjeseca postoperativno ?, dodaje Maieve.

Pročitajte i: 5 najčešće izvedenih plastičnih operacija na svijetu

? U operaciji reseciramo veliki trbušni režanj (obično od carskog reza do pupka), a zatim odvojimo kožu do kifoidnog dodatka. Zatim smo ispravili dijastazu (distanciranje) mišića rektusa abdominisa pružajući šavove po cijelom. Potom povučemo ovu kožu da pokrijemo cijelo područje kože i masni segment koji smo u početku isušili. Izrezali smo kožu na razini prednjeg pupka i dali točke na rubovima pupkovine, ostavljajući ovaj pupak što je moguće diskretnijim, bez izgleda poput operiranog pupka ?, detalje je André Barbosa.

Kako je ožiljak od operacije?

Maieve objašnjava da je ožiljak u stidnoj regiji, koji zauzima cijeli prednji dio trbuha, unutar oznake bikinija, a drugi u opsegu pupka.

Barbosa ističe da ožiljak koji je smješten unutar bikinija nije očit na kupaćim kostimima i donjem rublju.

Koliki su rizici od natezanja trbuha?

Kirurg André objašnjava da, kao i kod svih plastičnih operacija, kada se provode odgovarajuće konzultacije i zahtijevaju svi preoperativni i kirurški pregledi rizika, postoji velika sigurnost u postupku. Unatoč tome, svaka operacija ima svojstvene rizike za bilo koji postupak, među njima je embolija najvažnija, zbog odvajanja kože.Rutinski provodimo svu profilaksu embolije, poput upotrebe pneumatske aktivne masaže (uređaji koji masiraju noge tijekom operacije, a potom u stanu, sve dok pacijent ne ustane i ne hoda. postoperativno kad pacijent ima veću vjerojatnost, poput onoga koji ima varikozne vene ?, objašnjava.

Kakav je oporavak trbušnjaka?

Barbosa ističe da je oko 15 dana potrebno napraviti veći odmor. Zatim se postupno pušta pacijent. "Važno je ne istezati trbuh previše, kako ne bi forsirali ožiljak, a brace koristiti dva do tri mjeseca i ne voziti u prvom mjesecu", kaže on.

Pročitajte i: 11 načina za uklanjanje ili smanjenje akumulirane masti u stražnjem dijelu

Maieve dodaje da razdoblje oporavka također zahtijeva da pacijent spava polu sjedeći u razdoblju od 10 do 15 dana, kao i savijeno hodanje. • Orijentirana je na spavanje s trbuhom gore 2 mjeseca i korištenje kirurške narukvice u ovom razdoblju. Ne možete podići težinu 3 mjeseca. Preporučuje se izbjegavati izlaganje suncu dok su ožiljci crvenkasti ?, kaže.

Odgovorilo se 12 sumnji na abdominoplastiku

Kao i kod drugih operacija, i kod abdominoplastike postoji mnogo pitanja. U nastavku profesionalci razjašnjavaju glavne.

1. Je li istina da je ovo jedna od najtežih operacija? Zašto?

Bol je vrlo relativna. Što je dulje operacija, to je bolnija stimulacija. Operacije poput liposukcije imaju tendenciju da budu bolnije, jer traju i dulje. Izviješta se o nelagodi zbog nakupljanja mišića rektusa abdominisa, kao i zbog respiratornog ograničenja vezanjem mišića i remena?, Naglašava Maieve.

Barbosa ističe da, zapravo, najviše smetaju točke za ispravljanje uklanjanja mišića rektusa abdominis, a pacijent osjeća trbuh zategnutijim i istegnutim. "Ovaj se osjećaj javlja više u prvom tjednu", kaže on.

Pročitajte i: Liposukcija: razlike između glavnih vrsta kirurgije

2. Da bi osoba imala trbuh trbuha, mora li ona biti idealna težina?

Što se bliži idealnoj težini, to su bolji rezultati. "Ne preporučuje se obavljanje plastičnih operacija kod pacijenata s BMI (indeks tjelesne mase) većim od 30, jer postoji veća vjerojatnost komplikacija poput tromboze, infekcije i dehiscencije šavova", objašnjava Maieve.

Idealno bi bilo biti u idealnoj težini kako bismo mogli ispraviti sve što je ostalo od kože i na taj način bolje oblikovati konturu pacijenta. Ali obično naznačim operaciju čak i ako je osoba lagano preteška (a ne pretilost), jer ih operacija potiče na nastavak procesa gubitka kilograma, dodaje plastični kirurg Barbosa.

3. Koji se stvarni rezultati očekuju s abdominoplastikom?

Maieve pojašnjava da je maksimum koji preporučuje Brazilsko društvo plastične kirurgije za povlačenje u operaciji 5% do 7% težine. Pa pacijenti koji imaju višak kilograma ne mogu očekivati ​​"ravan stomak". Kirurgija poboljšava konturu, uklanja lokalizirane masnoće i suvišnu kožu, ali ne bi ih se trebalo shvatiti kao oblik mršavljenja ?, naglašava.

4. Je li istina da osoba koja radi trbuh nikad više neće biti debela?

Laž. "Oni koji se bave abdominoplastikom truju proporcionalno manje u trbuhu od onih koji nisu imali tu operaciju, ali hipertrofiraju masne stanice u cijelom tijelu ako pacijent dobije na težini", objašnjava plastični kirurg.

5. Može li se žena koja nije imala, ali planira imati djecu, pribjeći ovoj operaciji?

Preporučuje se pričekati trudnoću da biste izvršili završetak trbuha. Nije zabranjeno zatrudnjeti nakon dvije godine postupka, ali pacijent će biti podložniji stvaranju strija i može izgubiti rezultat operacije ?, objašnjava Maieve.

6. Je li moguće odmah nakon porođaja nataknuti trbuh?

Barbosa ističe da ne. U idealnom slučaju, pričekajte da se tijelo vrati u normalu. Često tražim od pacijenta da pričeka godinu dana nakon poroda, kaže on.

7. Zaustavlja li operacija strije na trbuhu?

Obično iz pupka prema dolje izlaze sva koža i strije. Što god je iznad njega, a gdje ga nije iscrpio, strije ostaju tanje dok se protežu uz kožu trbuha ?, objašnjava Barbosa.

Maieve ističe da se ovom operacijom uklanjaju strije ispod pupkovine. "Za strije iznad pupkovine, preporučuje se povezivanje CO2 lasera nakon operacije", kaže on.

8. Kako se izvodi lipo abdominoplastika? (Koje su razlike od normalne abdominoplastike)

"Trenutno je rijetko raditi podebljanje trbuha bez liposukcije. Liposukcija poboljšava konturu trbuha, ostavlja siluetu prirodnijom. Ostavlja li operacija bez liposukcije trbušni trg bez zavoja ?, objašnjava Maieve.

9. Mini trbuščić protiv trbušnjaka: U čemu je razlika?

Mini trbuščić je indiciran za pacijente koji imaju blago spuštanje u donjem dijelu trbuha bez progiba iznad pupka. Kod klasične abdominoplastike uklanjamo svu kožu ispod pupka; U mini je glavni dio operacije liposukcija i šavova mišića, koža se uklanja carskim rezom ?, objašnjava plastični kirurg.

10. Koje su glavne brige za nadimanje trbuha kako bi pupak izgledao što prirodnije?

Maieve ističe da je prvi korak za to odabrati plastičnog kirurga koji se bavi skrivanjem pupkovine. "Onda budite vrlo oprezni s zavojima i kretajte se polako tako da se ne otvaraju ubodi", kaže on.

11. Je li moguće pridružiti abdominoplastiku s postavljanjem silikona u istoj operaciji?

Maieve odgovara da sve ovisi o pacijentovom kliničkom stanju. "Ako je sve u redu, je li moguće", kaže on.

12. Kako održati rezultat dobiven operacijom?

Maieve ukazuje na to da rutinska tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana preporučuju održavanje rezultata bilo koje plastične operacije.

Osim toga, prisjeća se Barbosa, potrebno je slijediti sve upute koje je dao liječnik.

Vrijedno je istaknuti važnost samo podvrgavanja plastične kirurgije kod pouzdanog plastičnog kirurga, registriranog od strane Brazilskog društva plastične kirurgije. Uz to je bitno imati realna očekivanja u vezi s postupkom.

Stoga bi sva pitanja o plastičnoj kirurgiji trebali postaviti sa svojim liječnikom, a također biti iskreni tijekom savjetovanja kada će vas pitati o svom zdravlju, željama i načinu života.

3000+ Common Spanish Words with Pronunciation (Siječanj 2022)


  • Plastična kirurgija, tijelo
  • 1,230