Gniježđenje: što je, kada se dogodi i kako prepoznati

Žene znaju da svako krvarenje koje se pojavi može biti razlog za slavlje ili očaj. Oni koji žele zatrudnjeti ne žele ni slušati o menstruaciji, ali ostvariti gniježđenje može biti poput osvajanja nagradne karte.

Možda imate djecu i nikad niste čuli za gniježđenje. To je zato što se radi o procesu koji se odvija unutar ženskog tijela, ali bez puno navale. U nastavku razjašnjavamo glavna pitanja o fenomenu gniježđenja:

Što je gniježđenje?

Gniježđenje je trenutak kada se embrij implantira u maternicu žene nakon što jaje oplodi spermu. Prema ginekologu i opstetričaru Marcosu Medeiros de Sousa, kada zika (proizvod oplodnje) dosegne materničnu šupljinu i fiksira se na endometriju. Bilo da je riječ o samoplodnoj ili višestrukoj trudnoći, nema razlike u gniježđenju.


Koji su simptomi gniježđenja?

Sousa objašnjava da gniježđenje obično nema vidljive simptome. U stvari, najčešće je da nema simptoma, osim ako žena nije svjesna svojih tjelesnih signala i dobro poznaje svoj menstrualni ciklus.

Ono što se može pojaviti tijekom gniježđenja je blaga nelagoda u zdjelici, kolike i manja krvarenja. Krvarenje iz gnijezda nastaje zato što, pričvršćujući se na endometrij, zametak oslobađa krhotine sa stijenke maternice.

Za one koji pokušavaju zatrudnjeti, mrlja krvi koja se pojavljuje na gaćicama može biti prvi znak da je dugo očekivano dijete na putu. Međutim, vrlo je teško osigurati da se gnijezdi, jer krvarenje može imati niz uzroka, od manje ozljede do same menstruacije.


Nadalje, važno je napomenuti da ni simptomi ni gniježđenje ne označavaju nužno trudnoću. Samo se krvnim testom može otkriti je li žena trudna ili ne.

Kada nastaje gniježđenje?

Gniježđenje se obično događa 7 dana nakon oplodnje. Međutim, ovo razdoblje može uvelike varirati, jer ovisi o tome kada se dogodi ovulacija, koja je otprilike na pola puta u ciklusu, ali u mnogim se slučajevima događa prije ili poslije? takozvana kasna ovulacija. Stoga se gnijezđenje može dogoditi u roku od 7 do 15 dana nakon plodnog razdoblja.

Koja je razlika između krvarenja iz gnijezda i menstruacije?

Krvarenje iz gnijezda razlikuje se od menstruacijskog krvarenja u količini, trajanju i obojenosti. Krvarenje iz gnijezda obično je ružičasto ili smećkasto, više ili manje poput osnova za kavu.


"Krvarenje, kada se dogodi, razlikuje se od menstrualnog protoka jer je oskudnije, traje ne duže od 3 dana i tamnije je boje", objašnjava akušer.

Također, u nekim se slučajevima razlikuje od menstruacije po razdoblju u kojem se pojavljuje. Ako se ovulacija dogodi usred ciklusa, a jaje se oplodi, gnijezđenje se može dogoditi tjedan dana kasnije, tj. Oko trećeg tjedna ciklusa, dok se menstruacija pojavljuje na početku sljedećeg ciklusa.

Žene vrlo često otkrivaju da je menstruacija došla malo ranije, kada je zapravo gnijezdila krvarenje. Sigurno poznajete ženu koja je kasno otkrila trudnoću jer je mislila da ima mjesečnicu mjesec dana kada je zatrudnila. To je češće kod žena koje imaju vrlo mala krvarenja zbog uporabe kontraceptiva ili neobičnog ciklusa.

Pa kako znate? Velika je razlika u tome što se menstrualno krvarenje razvija i povećava, a krvarenje iz gniježđenja prestaje. Ako ste u nedoumici, najbolja opcija je testiranje trudnoće!

Da li se krvarenje iz gnijezda događa svim ženama?

Gnijezđenje se javlja kod svih žena kad je oplodnja uspješna. Ali krvarenje iz gnijezda nije norma, što znači da se može dogoditi ili ne dogoditi. U stvari, u većini slučajeva ne dolazi do krvarenja ili žena prolazi neopaženo.

Što može naštetiti gniježđenju?

Neki čimbenici mogu poremetiti gniježđenje, svi hormonalni ili anatomski.

Sousa ističe da se gniježđenje događa kad god se dogodi oplodnja, ali ponekad zbog anatomskih promjena u maternici, smanjenog gibanja cilijarnih cijevi i endometrioze, ne može li se gnijezđenje dogoditi i doći do pobačaja ili izvanmaternične trudnoće? kad se zametak pričvrsti na jajovode.

U svakom slučaju, važno je da u slučaju bilo kakvog događaja ili sumnje uvijek imate svog ginekologa i opstetričara, prateći što se događa s vašim tijelom.

  • 1,230