Saznajte kako čajevi mogu sniziti rizik od Alzheimerove bolesti i do 86%

Kad temperature padaju iz dana u dan dok ne dođe zima, još je ugodnije popiti šalicu čaja ujutro ili prije spavanja, zar ne?

Čaj su već naši stari znanci kada je u pitanju davanju tijela malo snage da poboljšava svoje procese izlječenja respiratornih bolesti, probavu i eliminaciju toksina, jer je piće vrlo popularno u cijelom svijetu.

No što je novo, međutim, je li pijenje čaja, osim koristi za tijelo, dobro i našem mozgu? točnije, smanjenje rizika od razvoja Alzheimerove bolesti do 86%.


To je rezultat studije koju je ove godine objavilo Nacionalno sveučilište u Singapuru i možda će otkriti vrlo jeftin način da se umanjuju šanse za ovu bolest.

Kako čaj može spriječiti nastanak Alzheimerove bolesti

U istraživanju u Singapuru bilo je uključeno 950 osoba starijih od 55 godina i proučavalo njihove navike pijenja čaja između 2003. i 2005. Zatim su, u sljedećim godinama do 2010., istraživači pratili sudionike, ocjenjujući njihove kognitivne funkcije prema određenim standardima.

Pročitajte i: Jedenje kelja ostavlja mozak 11 godina mlađe


Rezultat toga je da su oni koji su redovito pili imali 50% -tni rizik za razvoj neurokognitivnih poremećaja. Snaga čaja pokazala se još impresivnijom za ljude koji su imali genetsku predispoziciju za Alzheimer: u ovom slučaju rizik od bolesti smanjen je za 86%.

Tvari u čaju koje ga čine tako posebnim jesu katehini i teaflavini koji sadrže antioksidacijska i protuupalna svojstva i štite mozak od starenja.

Prema studiji objavljenoj 2013. godine, teanin i kofein dobiveni čajem pomogli su njihovim potrošačima da bolje funkcioniraju na poslu. U kombinaciji s L-teaninom, kofein postaje aminokiselina koja smanjuje mentalni umor, poboljšavajući pamćenje i daje mozgu veći pristup.


Uz to, istraživanje objavljeno 2012. godine na miševima pokazalo je da tvar EGCG koja se nalazi u zelenom čaju također pomaže poboljšati pamćenje. EGCG povećava proizvodnju neuralnih stanica prašina, koje mozak može prilagoditi prema potrebi.

Kako konzumirati čaj kako biste uživali u blagodatima

Dobra vijest: Bilo koja vrsta čaja ima zaštitni učinak protiv Alzheimerove bolesti, tako da možete odabrati svoj omiljeni okus. Međutim, važno je da se čaj pravi od lišća biljke i da se pije redovito.

Pročitajte i: Shvatite Alzheimerovu bolest

Iako vrećice čaja nisu štetne za naše zdravlje, čajevi napravljeni od njih nemaju iste koristi kao i uzimanje lišća, koje može biti svježe ili osušeno.

Također, važno je izbjegavati vrlo dugu infuziju. U slučaju zelenog čaja, dovoljna je 2 do 3 minute infuzije. Za ostale čajeve idealno je vrijeme 3 do 5 minuta. Kad se čaj piva duže vrijeme, biljke na kraju ispuštaju tanine zbog kojih napitak postaje gorak.

I naravno, trebate obratiti pažnju na proizvode koje ćete koristiti ako zasladite čajem. Umjesto da koristite rafinirani šećer, radije dodajte žličicu meda.

Je li vam se svidjela ova vijest? Lijep je poticaj za povećanje konzumacije ovih ukusnih pića, zar ne?

Jesu li vitamini put do zdravoga života? ???? (Listopad 2020)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230