Nasilje u obitelji: Kad ljubav boli

Drugi dan, na putu do ureda, uzeo sam stanku kako bih kupio malo vode i naišao na vrlo zanimljivu situaciju: dvije su žene raspravljale o vijestima iz novina, gdje je rekla da je suprug ubio suprugu iz ljubomore. Najmlađi, koji ima oko 20 godina, bio je za to ljubav koja ubijajer prema njenim riječima nema ništa jače i ljepše od ove vrste ljubavi. Tada možemo ovaj tekst započeti razmišljanjem: je li to ljubav?

Primjera ima na pretek, samo pogledajte oko sebe ili vlastiti život: ljubomoru, emocionalnu ili financijsku ovisnost, nisko samopoštovanje, stalne svađe i tako dalje. Ako potražimo značenje riječi ljubav u rječniku možemo pronaći nekoliko definicija, izabrao sam ovo: "Velika naklonost jedni od drugih." Dakle, možemo reći da je ljubav "voljeti nekoga drugoga", pa nasilni postupci ili gore navedeni primjeri (ljubomora, ovisnost itd.) Mogu pokazati sve osim ljubavi.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je za nasilje u obitelji kao javnozdravstveni problem jer utječe na fizički integritet i mentalno zdravlje. Učinci od nasilje u obitelji, seksualne i rasne žene prema fizičkom i mentalnom zdravlju vidljive su onima koji rade na terenu.

Žene u situacijama nasilja česte zdravstvene usluge i često s „nejasnim pritužbama“, u sve većem nizu epizoda, od kojih je ubojstvo najekstremnija manifestacija.

U Brazilu je svakih petnaest (15) sekundi žena žrtva nasilja. Dostupne statistike i podaci o Specijaliziranim zločinima protiv žena pokazuju da se 70% incidenata događa u zatvorenom prostoru i da je počinitelj njezin vlastiti suprug ili partner, a preko 40% nasilja rezultira teškim tjelesnim ozljedama uslijed udaraca, udarci, udarci, udarci, opekotine, premlaćivanja i zadave.


Tema je ozbiljna i zaslužuje pažnju, tako da su za rješavanje ovog problema stvorene specijalizirane policijske postaje za njegu žena, skloništa, socijalni programi i nedavno Zakon Maria Maria Penha, Osim što je tema filmova i sapunica.

Naravno, mnogo toga treba učiniti, posebno u vezi s javnim politikama prevencije i usmjeravanja, a mi moramo dati svoj doprinos ne prihvaćajući bilo kakvu vrstu nasilja, bilo fizičkog ili mentalnog. Mora biti jasno da osoba ne postaje agresivna preko noći, pa šamar, sve glasniji glas mogu biti znaci agresije i da na to ne obraćamo pažnju u svakodnevnom životu. Baš kao što za nasilje nema opravdanja (Npr.: Je li nervozan zbog posla ?;? Je li piće koje mu ovo radi ?;? Zaslužio sam jer nisam učinio ono što je tražio? Itd.).

Drugo važno pitanje je činjenica da žene ne prijave i ne odbace žalbu nakon što se par sastavi. Prema mom iskustvu, nasilje je samo glazura na torti, završavajući mnogo dužu povijest emocionalne i financijske ovisnosti. Nije rijetkost pronaći žene koje više vole agresiju nego usamljenost.

Dakle, nema smisla štititi zakone ako se ona ne može obraniti od svog najgoreg neprijatelja: sebe. Stoga su psihološka savjetovanja, grupe i podrška obitelji izuzetno važni da se žena ne osjeća sama i da ima snage napustiti bolesnu vezu.

Zapamtite: postoji samo jedan agresor ako postoji napad.

Što kada nemamo podršku najbližih? - Ana Bučević (Siječanj 2022)


  • odnosa
  • 1,230