Što učiniti kada veza prestane?

"Moj zaručnik rekao je da me toliko voli i sutradan smo se vodili blesavi i on je prekinuo. Sada znam da je već bio s drugim i koristio je izgovor za raskid. Svakog dana se na faksu susrećem obojica, ne znam više što da radim, razmišljao sam o završetku života. Ne mogu više tako podnijeti patnju Čitač, Sao Paulo SP

kraj veze uvijek je teško, bez obzira na to tko je raskinuo, tko se volio ili tko se više ne voli, poanta je u tome što mnogi ljudi imaju poteškoća u prekidu veze, nije rijetkost naći ljude koji očekuju da će drugi prekinuti vezu ili završiti na telefonu, e-pošta, MSN i sl.? Možda za kraj? upaljeno. Pa zašto bi netko rekao, "Volim te toliko?" uoči napuštanja? Zaista je teško reći, ali vrlo je vjerojatno da ljubav i dalje postoji, ali s nekim izmjenama, odnosno ljubav je možda postala prijateljstvo, a ljubav ipak može postojati. Ono što govorim je da kada veza prestane, nema dobre (koja je odbačena) i loše (koja je odbačena), postoji osoba koja više ne voli drugog i koja će koristiti resurse koji moraju imati krajnja točka, bilo mirno ili uznemireno, to je način na koji se osoba suočila sa situacijom.


Kao što neki teže teže prekidaju vezu, neki se i teže nose s tim ciljem, to ne znači da oni koji najviše pate jesu jer više vole, a oni koji najmanje pate jer su manje voljeli, svaki ima reakciju. (na primjer, neki se osjećaju hladnije od drugih, na primjer). Naravno, gubitak voljenih može prouzrokovati puno patnje, ne samo fizički gubitak, već i sve što je obuhvatilo odnos: telefonski pozivi, rutinske šetnje, rasporedi, obitelj, prijatelji i tako dalje.

Zato kažemo da je sav gubitak tuga (u nekim slučajevima bol odvajanja može biti veća od boli zbog smrti) i stoga se suočavamo s nekim fazama:

1. šok: kad u početku nemamo reakciju;
2. poricanje: kad ne želimo vjerovati da je gubitak stvaran;
3. bijes: kad s druge strane okrivljujemo svoje nesreće;
4. depresija: To je najvažnija faza kada postanemo svjesni stvarnosti i svojih pogrešaka;
5. prihvaćanje: kada obnovimo svoj život i shvatimo da trebamo krenuti dalje.

Sve su te faze normalne i treba ih doživjeti, pozornost treba posvetiti samo ako se ta situacija produži, kao što je slučaj pacijenta koji je potražio terapiju jer je s krajem zaruka patila 18 godina.

Ako se suočite sa sličnom situacijom i ne možete sami hodati, potražite stručnjaka. Bez obzira na ljubav koju osjećate prema ovoj osobi, vaša ljubav prema sebi mora biti veća, puno veća, posebno da biste shvatili da patite i da morate voditi računa o sebi. U kampanji za bolje samopoštovanje!

Pauza u vezi - raskid ili stvaranje želje (Siječanj 2022)


  • odnosa
  • 1,230