Koje su razlike između bijele, pržene i smeđe riže?

Tko može odoljeti riži koja je svježa iz štednjaka, dobro začinjena i pušena? Koliko je uobičajena riža jednostavno svakodnevno jelo, još uvijek je teško ne staviti nekoliko žlica ove hrane na tanjur.

Riža je praktički sveta na stolovima brazilskih obitelji, a obrok u kojem nije prisutan čini se nepotpunim. Kao što možda mislite, bijela riža je najčešća sorta, ali nije jedina.

Zapravo, možda ste čuli da bijela riža ne nudi toliko zdravstvene koristi kao druge vrste riže, a to nije laž.


Ako ne možete odoljeti dobroj riži na tanjuru, važno je znati razlike između glavnih vrsta kako biste donosili najbolju odluku na temelju onoga što tražite u svojoj prehrani. Provjerimo.

Bijela riža

Bijela, ukusna, meka i brza za kuhanje, bijela riža je pravi kralj među sortama ovog zrna, koje još uvijek imaju dulji rok trajanja od ostalih vrsta.

Pročitajte i: 10 zdravih namirnica zbog kojih ste zadovoljni


Poznata i kao polirana riža, ova sorta prolazi kroz opsežni proces korisćenja kojim se uklanjaju vanjski slojevi cijelog zrna zvani perikarp, omotač, sloj aleurona i zametak.

Svrha ovog poliranja je upravo poboljšati okus, izgled i teksturu zrna, čineći je osjetljivijom i ugodnijom ukusu Brazilaca, kako bi udovoljili potražnji na tržištu.

Problem je u tome što je bijela riža, iako ukusna, vrlo bogata ugljikohidratima i siromašna hranjivim tvarima poput vitamina i minerala, jer se gube tijekom procesa poliranja. Kao rezultat toga, nudi mnogo kalorija i malo hranjivih svojstava.


Za svaki slučaj, 100 grama kuhane bijele riže nudi 130 kalorija, ali samo 1,2 mg željeza (8% dnevnih potreba) i malo vitamina, iako osigurava 1,5 mg vitamina B3 (9,2%). , 0,2 mg vitamina B1 (14,8%) i manje od 0,1 mg vitamina B11 (14,5%).

Dva istaknuta bijela riža idu na selen i mangan: 100 grama daje 0,1 mg selena (25% dnevnih potreba) i 0,5 mg mangana (23,6%).

Pročitajte i: Smeđa riža: 5 razloga za uključivanje u dijetu

Kuhana riža

Je li kuhana riža prethodno kuhana riža? uključujući riječ? dolazi od engleske fraze "djelomično kuhano", što znači "djelomično kuhano". To znači da se prije poliranja zrna prokuhaju, tako da se dio hranjivih sastojaka iz ljuske (koji bi inače izgubili) prenese u unutarnji sloj.

Na taj način zrna riža od riža više je žućkaste boje, a smatraju se zdravijom alternativom bijeloj riži, koja na kraju gubi sve ove hranjive tvari.

Tijekom parboliranja grah prolazi kroz tri koraka. Prvo je namakanje, kad se zrno, još uvijek s ljuskom, nekoliko sati namoči u vruću vodu. Ovaj korak omogućava da se dio vitamina i minerala u ljusci apsorbira u zrno.

Drugi je korak želatinizacija kada se još vlažna riža stavlja u okoliš s visokim tlakom i parom. Pri tome se vitamini i minerali fiksiraju u zrnu. Tada riža prolazi kroz korak sušenja kako bi se nakon toga mogla oguliti i polirati, baš kao i kod bijele riže.

Za usporedbu, 100 grama ove vrste riže nudi 123 kalorije, što nije za razliku od bijele riže. Međutim, u pogledu prehrane, kuhana riža mnogo je zanimljivija jer nudi 0,2 mg vitamina B1 (19,3% dnevnih potreba) i 0,1 mg vitamina B11 (20,3%)? Bijela riža pruža i neke od tih vitamina, ali količine predstavljaju manje od 15% dnevne potrebe.

Pročitajte i: 25 recepata s rižom od pećnice koje ćete probati

Za vitamin B3, kuhana riža daje 2,3 mg, što odgovara 14,4% dnevnih potreba, dok bijela osigurava samo 1,5 mg (9,2%). Također je vrijedno spomenuti sadržaj vitamina B6 od 0,2 mg, što odgovara 11,1% potreba.

Sadržaj željeza zauzvrat iznosi 1,8 mg, što odgovara 12,1% dnevnih potreba. Količina selena koju daje pari kuhana riža još je veća nego u bijeloj riži (31% zahtjeva), ali mangan je malo smanjen: 100 grama daje 0,4 mg ovog minerala (17,7%).

Kuhana riža je međuproizvod između bijele i smeđe riže i može biti dobra opcija za one koji uopće nisu navikli smeđati. Za kuhanje je potrebno malo više vode, ali treba manje ulja i treba nekoliko minuta manje.

Smeđa riža

Budući da je riječ o riži koja je najbogatiji hranjivim sastojcima i nudi najviše koristi za tijelo, smeđa riža je draga prehrambenih stručnjaka. Ne prolazi proces poliranja i na taj način može zadržati sve svoje vitamine i minerale.

Smeđa riža sastoji se od zrna u svom prirodnom obliku, samo podvrgavanjem koraka. Zbog toga je dobar izvor B vitamina, proteina i minerala poput fosfora, željeza i kalija.

Pročitajte i: Vrste riže za vašu prehranu

Također, kao i druge cjelovite žitarice, ova vrsta riže sadrži mnogo vlakana, pa pomaže u regulaciji rada crijeva i kontroli razine šećera i kolesterola u krvi.

Također, jer sadrži složene ugljikohidrate kojima je potrebno duže vremena za probavu, smeđa riža je učinkovitija u davanju sitosti i ne formira glikemijski vrhunac, glavni odgovorni za taj apsurdni oblik ubrzo nakon obroka, a također i nakupljanja masti. u trbušnoj regiji.

Smeđa riža je nešto manje kalorična od bijele i kuhane riže, a nudi 112 kalorija u 100 grama. Ista količina također osigurava 45,3% dnevnih potreba za manganom (0,9 mg) i 32,7% za selen (manje od 0,1 mg). U smeđoj riži ističu se i bakar (10% dnevnih potreba), magnezij (14,3%), fosfor (12%) i cink (9%).

Savjeti za pripremu smeđeg riže

Jedan od nedostataka smeđe riže koja mnoge ljude odvraća od ove hrane je ta što je ona malo složenija u vrijeme pripreme, ali samo slijedite neke savjete kako biste olakšali postupak.

Prvi korak je da koristite više vode nego što biste je koristili za kuhanje bijele riže: dodajte 2 ½ šalice vode u svaku šalicu cjelovitih žitarica. Drugi savjet treba pripremiti da duže čeka na kuhanje, koje traje od 30 do 40 minuta.

Ako niste navikli jesti smeđu rižu, možda bi bilo dobro zamijeniti je prvo kuhanom rižom, koja je više poput bijele riže, a zatim prijeđite na smeđu rižu. U početku također možete miješati sorte sve dok ih kuhate odvojeno, tako da se sav grah nalazi na pravom mjestu.

Ako jednostavno ne možete jesti smeđu rižu, barem pokušajte zamijeniti bijelu rižu pirjanom rižom koja vam smeta i nudi veće zdravstvene koristi.

The Great Gildersleeve: Iron Reindeer / Christmas Gift for McGee / Leroy's Big Dog (Ožujak 2023)


  • hrana
  • 1,230