Uloga roditelja u zadatku sprječavanja pretilosti u djetinjstvu

Imate neuravnoteženu prehranu, jedite obvezno i ​​često jedite tzv. Brzu hranu? može kompromitirati? i puno? zdravlje i kvalitetu života. Ako su kod odraslih ovi stavovi totalno zabrinjavajući, kod djece bi se pažnja trebala udvostručiti kao u procesu razvoja.

Pretilost je multifaktorijalna, ali znamo da okoliš ima veliku težinu u ovom procesu. Zato je stativ: zdrava prehrana, uravnotežena fizička i emocionalna tjelovježba potrebni za prevenciju pretilosti ?, objašnjava Luciana Kotaka, psihologinja specijalizirana za pretilost i poremećaje prehrane.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu postoji oko 17,6 milijuna pretile djece ispod pet godina. Stoga, briga o pravilnoj prehrani i usmjeravanje mališana da imaju neku vrstu tjelesne aktivnosti učinkoviti su načini prevencije. Osim kvalitetne hrane, neophodno je i ohrabrivanje aktivnosti na otvorenom, poput skakanja konopa, biciklizma, nogometa, tenisa, među ostalim. Sjetite se da djeca trebaju raditi aktivnosti u kojima uživaju, a ne koristiti hranu kao naknadu?, Upozorava psiholog.


Timski rad!

Roditelji nemaju smisla naplaćivati ​​aktivnosti ako ih ni oni ne obavljaju. Dijete je odraz obitelji, pa je postavljanje dobrog primjera presudno. Važno je istaknuti da su roditelji glavni uzori u djetetovom životu. Također bi se trebali baviti tjelesnim aktivnostima, uostalom, mališani trebaju vidjeti da se i njihovi roditelji brinu o sebi i ne ponašaju se suprotno onome što zahtijevaju ?, kaže Luciana.

Njega od djetinjstva

Kvalitetnu hranu treba unositi još kao beba, a slijede je svi u obitelji. Često je samo jedan član obitelji pretežak i vrlo je komplicirano tražiti da samo dijete s viškom kilograma slijedi strogu dijetu. Je li važno da svi u obitelji imaju iste zdrave navike? Kaže psiholog.

Medicinsko praćenje

Traženje savjeta stručnjaka presudno je za jelovnik bogat hranjivim sastojcima koje tijelo treba. "Kod djece ideal nije ograničenje, već smanjenje neke štetne hrane, poput brze hrane", kaže Luciana.


U djece ideal nije ograničenje, već smanjenje neke štetne hrane, poput brze hrane.

Moj sin je bucmast i nasiljen: što učiniti?

• Obitelj bi trebala otići do školskog odbora i prijaviti što se događa i razgovarati s djetetom o tome kako se osjeća, kako treba reagirati na svoje prijatelje. Gojaznost ostavlja tragove kod velike većine djece jer na kraju stvara loše komentare školskih prijatelja ?, komentira psiholog.

Kako i kada potražiti pomoć?

Ako dijete pati od nekakvih predrasuda bitno je potražiti pomoć stručnjaka jer se emocionalno lako može poljuljati. Psiholog može zajedno s djetetom utvrditi razloge koji ih dovode do prejedanja i pomoći kako bi se taj stav mogao izmijeniti. Važno im je pokazati da je hrana temeljna za prehranu tijela, a ne duše ?, komentira Luciana.

ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 (Listopad 2020)


  • Djeca i tinejdžeri
  • 1,230