Rizici konzumacije aspartama

aspartam To je umjetni zaslađivač razvijen u laboratorijima koji se široko koristi u sastavu raznih namirnica, lijekova i posebno u pićima.

Snagom zaslađivanja 200 puta većom od šećera, njegova pretjerana konzumacija može dovesti do povećanja razine kemikalija u ljudskom tijelu koje izazivaju različite nuspojave.

Zašto je višak aspartama štetan?

Jedan od rezultata istraživanja višak aspartama u metabolizmu Riječ je o ispuštanju metanoinske kiseline u krv, visoko otrovnoj tvari koja je prisutna čak i u mravama otrovima. Druga štetna komponenta za zdravlje je asparaginska kiselina, koja uzrokuje smrt stanica i posebno je štetna za djecu? jer u ovoj fazi mozak još nema u potpunosti razvijenu zaštitnu barijeru.


Uz ove dvije komponente, The aspartam Također oslobađa fenilalanin koji u visokim koncentracijama u mozgu može sniziti razinu serotonina što dovodi do poremećaja poput depresije, šizofrenije, glavobolje i povećanog rizika od srčanog udara.

Iako je proizvod koji se uvijek nalazi u kategorijama zdravih i dijetalnih proizvoda u trgovinama i supermarketima, The aspartam To može povećati nagon za konzumiranjem ugljikohidrata, uzrokujući debljanje.

Također se smatra otrovom za dijabetičare, jer nekontrolirana razina šećera u krvi može čak dovesti do kome. Njegova je konzumacija zabranjena pacijentima s rijetkom bolešću koja se naziva fenilketonurija, jer organizam nosača ne može metabolizirati fenilalanin.


Sigurna konzumacija aspartama

Ako imate pitanja o prisutnosti aspartam Na proizvodima koji su dio vaše hrane provjerite oznake, jer ANVISA regulira prisustvo aspartam a posebno je fenilalanin vidljiv na ambalaži. Važno je zapamtiti da pretjerano konzumiranje aspartama može prouzrokovati zdravlje, ali ako se konzumira u granicama, to je zdravo zaslađivač.

Nacionalna agencija za nadzor zdravstvenog osiguranja također izvještava da je maksimalna količina aspartama koju 60 kg odrasla osoba može sigurno pojesti dnevno 2400 mg, što je otprilike ekvivalent potrošnji 48 1 g omota dijetalnog zaslađivača. s 5% aspartama ili 4 litre sode zaslađene samo aspartamom. U slučaju djeteta od 30 kg, maksimalne količine su 24 omotnice istog zaslađivača ili 2 litre sode.

Stoga je važno zadržati unos bezalkoholnih pića i proizvoda koji sadrže aspartam na zdravoj razini kako biste imali koristi od njihove upotrebe, a da ne ugrožavate svoje zdravlje.

Stevia: Zdrava alternativa

Stevia Originalna je paragvajska biljka koja ima veliku sposobnost zaslađivača i stoga može biti alternativa zaslađivanju hrane i pića zdravijima. Ekstrakt ove pante koristi se u proizvodnji prirodni zaslađivač stevia, do 10 do 15 puta slađi od samog šećera. Uz to, stevija je netoksična, ne sadrži kalorije, ne uzrokuje dijabetes, ne mijenja razinu šećera u krvi i još uvijek ima brojne primjene u medicini.

Grejpfrut i Lekovi,Koristi i Rizici Konzumiranja Grejpa (Siječanj 2022)


  • hrana
  • 1,230