Važnost folne kiseline u trudnoći

Svaka žena koja planira imati dijete mora više pažnje usmjeriti na svoje navike i prehranu, jer se mora voditi pažnja i prije majke. Dobro praćenje tijekom devet mjeseci smanjuje šanse za bilo kakve prirođene promjene kod djeteta.

Jedna od preporuka ginekologa za žene koje namjeravaju zatrudnjeti jest uzimanje folna kiselina najmanje tri mjeseca prije trudnoće i produžite unos tijekom prvog tromjesečja trudnoće.


Folna kiselina (poznata i kao folna kiselina) folna kiselina ili vitamin B9) je vitamin B-kompleksa koji ima važnu ulogu u trudnoći, jer je nužan za pravilno razvijanje kralježnice, izbjegavajući oštećenja živčane cijevi poput razvoja mozga i leđne moždine.

Uporaba dodatak vitaminu folne kiseline Također smanjuje rizik od problema u mokraćnom sustavu i kardiovaskularnom sustavu kod beba, te smanjuje simptome mučnine, mučnine i povraćanja koji su uobičajeni tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Također smanjuje učestalost preuranjenih rođenja i poboljšava kvalitetu majčinog mlijeka. Studije su također sugerirale da folna kiselina može umanjiti rizik žena koje razvijaju preeklampsiju, ozbiljno stanje koje može ugroziti zdravlje majke i djeteta.

Hrana kao što su špinat, šparoge, brokula, tamnozeleno lisnato povrće, žitarice (grah), jetra, agrumi i žumanjak imaju ovaj vitamin, ali ponekad količina nije dovoljna. Tijekom pripreme proces kuhanja smanjuje djelovanje vitamina.

Stoga liječnici savjetuju uporabu vitaminskih dodataka, koji su dokazano učinkovitiji i služe kao poticaj za preporučenu dozu Svjetske zdravstvene organizacije u iznosu od 0,4 miligrama dnevno koju će uzimati buduća majka.

Kako se ne planira svaka trudnoća, liječnici često propisuju dodatak folnoj kiselini čim se postavi dijagnoza, kako je razvoj fetusa brz u ranoj trudnoći i nastajanje neuralne cijevi u prva četiri tjedna. Iz tog razloga, ideal je, kažu stručnjaci, da žene u rodnoj dobi uzimaju dodatke prehrani Hrana bogata folnom kiselinom da li planirate trudnoću ili ne.

PRVI KORAK - FOLNA KISELINA U TRUDNOĆI (Siječanj 2022)


  • trudnoća
  • 1,230