Vodite računa o zdravlju bubrega

Pravilno funkcioniranje bubrega bitno je za zdravlje i funkcioniranje organizma u cjelini, ali često su ti organi zapostavljeni.

Neke bolesti u početku ne pokazuju očite simptome i dijagnoza se postavlja tek kad su već uznapredovale, što otežava liječenje i ugrožava izlječenje. To je slučaj s kroničnim bolestima bubrega, poznatim i kao CKD, izraz koji se odnosi na bolesti koje utječu na bubrege duže od 3 mjeseca.

U tijelu su bubrezi vitalni i imaju funkciju filtriranja krvi, kontrole tjelesne razine vode i soli, uklanjanja toksina i svih toksičnih tvari i otpada iz tijela putem urina, te pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka, Mineralne soli, hormoni i hranjive tvari potiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.


Uz različite stupnjeve ozbiljnosti, glavne bubrežne bolesti su nefritis, infekcija mokraćovoda, bubrežni kamenci, mokraćna opstrukcija, akutno i kronično zatajenje bubrega, bubrežni tumori, multisistemske, urođene i nasljedne bolesti i toksične nefropatije. Čimbenici poput povijesti bubrežne bolesti, hipertenzije i dijabetesa, kako u sebi tako i u obitelji, smatraju se rizičnim i mogu povećati šanse za razvoj bubrežne bolesti.

Oni koji su dio ove skupine trebali bi udvostručiti brigu o kontroli krvnog tlaka, glukoze u krvi, promatrati tipične promjene u bubrežnim bolestima kao što su povećana razina kalcija i fosfora i posebno slijediti nefrologa. Kroz periodične laboratorijske pretrage moguće je promatrati redovito funkcioniranje bubrega i ranu dijagnozu ukoliko se pojave problemi.

Simptomi kao što su oteklina u nogama, licu, bubrežne kolike, infekcija mokraćnog sustava, tamni, pjenasti ili krvavi urin mogu biti povezani s problemima s bubrezima i treba ih analizirati.


Ako se kliničkim pregledima utvrdi da bubrezi ne rade pravilno i više ne mogu filtrirati tjelesnu prljavštinu, transplantacija i hemodijaliza mogu biti alternativa.

Da biste izvršili transplantaciju, morate pronaći odgovarajućeg davatelja, što nije uvijek jednostavno i zahtijeva većinu pacijenata na hemodijalizi, procesu u kojem stroj vrši postupak filtracije.

Međutim, neke jednostavne mjere mogu dugotrajno sačuvati zdravlje vaših bubrega.


Pijte vodu

Unos najmanje 2 litre vode dnevno pomaže filtriranju i pročišćavanju bubrega, kao i pomaže u uklanjanju soli. Oni koji piju malo vode, preopterećuju bubrege koji utječu na ovaj postupak filtracije.

Kontrolirajte težinu

Prekomjerna težina također uzrokuje da se bubrezi, kao i svaki organ u tijelu, preopterete i mogu potaknuti hipertenziju i dijabetes koji oštećuju bubrege.

Jedite dobro

Dobra prehrana, malo masti i bogata vitaminima i vlaknima doprinosi očuvanju bubrežnih funkcija, posebno konzumaciji hrane bogate vitaminom K, prisutne u limunu, brokoliju, boldu, špinatu, cvjetači i tamnozeleno lišće, koje pomaže spriječiti pojavu bubrežnih i bubrežnih kamenaca.

Ne zloupotrebljavajte alkohol

U malim omjerima alkohol može imati duiretsku funkciju pomažući rad bubrega, ali u višku, unos alkohola ima suprotan učinak i uzrokuje oštećenje bubrega, osim što pogoduje razvoju problema kao što su hipertenzija i ugrožava zdravlje jetre. ,

Pazite na cigaretu

Ne samo da pluća štete cigaretama, već utječu i na bubrege, formirajući male blokade u epruvetama kroz koje protječe krv, doprinoseći nastanku problema s pritiskom i bolesti bubrega.

Ne zloupotrebljavajte lijekove

Svatko tko zloupotrebljava uporabu lijekova, od kontroliranog do jednostavnog ublažavanja bolova, može dugoročno ugroziti rad bubrega, pa izbjegavajte samo-lijek i ne zloupotrebljavajte lijekove.

Ako primijetite promjene u mokraći, pretjerani umor, oticanje i posebno ako imate problema poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa ili obiteljske anamneze, potražite stručnjaka i sami se pobrinite za sebe.

Zablude o lekovima koje vas itekako mogu koštati zdravlja... (Travanj 2020)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230