Zaštitite se od trovanja hranom

trovanje hranom Češća je nego što mislite. Pojesti neke pokvarena hrana Može uzrokovati neugodne simptome, poput proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu, vrućice, među ostalim neugodnosti.

Simptomi se obično pojave unutar 12 sati od konzumiranja onečišćene hrane. A opasnost nije uvijek vidljiva, a hrana kontaminirana bakterijama Ne uvijek ima izgled, miris i okus koji opovrgavaju njegovo stanje.


Da biste se držali dalje od problema, najbolje je uvijek konzumirati hranu pripremljenu kod kuće i one za koje znate da su pod kompletnom higijenom.

Međutim, čini se da jede domaće jela privilegija nekolicine današnjih. Dnevna rutina prisiljava mnoge ljude na jelovnik prepun mogućnosti poput prirodnog sendviča, roštilja, hot-dogova, peciva, napokon, hrane koja se lako može naći u kafeterijama, barovima, štandovima, kioscima, sajmovima, pa čak i na ulicama.

Kako nije uvijek moguće znati kako je hrana pripremljena i jesu li sastojci pravilno skladišteni, važno je pripaziti na sve što jedete i uzeti nešto paziti da se spriječi trovanje hranom.


Na ulici

Ako trebate jesti vani, uvijek birajte pouzdana mjesta. Uvijek poštujte higijenske uvjete okoliša, a isto tako i prodavatelja. Lokalni otpad može uvijek biti zatvoren. Provjerite je li prodavaonica odjeća čista, nokti su dobro izrezani, prodavač rukuje hranom i prima novac istovremeno, bez pranja ruku.

Na mjestima bez tekuće vode tanjuri, čaše i pribor za jelo trebaju biti jednokratni, a led koji se koristi u pripremi hrane treba napraviti s pitkom vodom. Analizirajte i miris, boju, aromu i okus hrane ili pića koja se prodaje.

Ako sumnjate u bilo što od toga, poželjnije je potražiti negdje drugdje jelo. Hrana prvaka kada je u pitanju trovanje hranom, je majoneza. Stoga izbjegavajte konzumiranje umaka, začina, domaća majoneza i sirova hrana.


Kod kuće

Životinjske namirnice su one kojima je najviše potrebno pri pripremi i konzumiranju. Izbjegavajte jesti jaja sa sirovim žumanjkom, crvenim mesom, piletinom i rijetkom ribom. Hrana koja se jede sirova, poput voća i povrća, treba temeljito oprati pod tekućom vodom i pohraniti u hladnjak.

Kada idete u supermarket, pažljivo provjerite ambalažu proizvoda. Provjerite rok trajanja, datum proizvodnje, vrijeme skladištenja i pečat zdravstvene inspekcije. Čak i unutar njihovog roka trajanja, hrana nakon otvaranja treba paziti da se ne pokvari. Pogledajte dva videozapisa na tu temu i naučite kako zaštititi svoju obitelj od problemi uzrokovani pokvarenom hranom.

SBTV - DNEVNIK - KAKO IZBJEĆI TROVANJE HRANOM LJETI? - 25.07.2017. (Kolovoz 2022)


  • hrana
  • 1,230