Zaštitite svoje dijete od kozice

Bolest koja dolazi s crvenim mrljama po cijelom djetetovom tijelu i često izaziva svrbež. Ako ste pomislili na kozicu, to je točno. Bolest je vrlo česta, a ako je niste imali u djetinjstvu, sigurno ste upoznali nekoga tko se zarazio i dobio je sve probleme. Iako je benigna, kozica je jako neugodna i vrlo prenosiva.

Pedijatar Znanstvenog odjela za zarazne bolesti Brazilskog društva za pedijatriju (SBP), Paulo César Guimarães, objašnjava da je kozica zarazna bolest uzrokovana virusom varicella zoster (VZ). Zbog toga je bolest znanstveno poznata kao kokoš. Crvenilasti tragovi na koži jedan su od simptoma kozice, ali prije nego što se pojave roditelji mogu primijetiti druge probleme koje predstavljaju djeca. "U početku pacijent s kozicom ima groznicu i bolove u mišićima, što se lako može pobrkati s dijagnozom gripe", upozorava pedijatar.

Lezije se obično prvo pojavljuju na vlasištu, a zatim se šire prema središtu tijela, a mogu doseći i mjesta poput sluznice usta. Pedijatar objašnjava da lezije imaju različite faze tijekom bolesti, a to su: makula; kad imate crvenu točku, papule; kada možete osjetiti ovu točku, žučni mjehur; kada se formira mala lopta, pustula; kad se lezija napuni gnojem i napokon kore; ljuska koja se formira na vrhu lezije.


Liječenje, njega i prevencija

Tretman protiv kozice u osnovi je simptomatski, što znači da je namijenjen borbi protiv simptoma. Koriste se tvari za smanjenje svrbeža, antiseptički sapun za sprečavanje sekundarne i antipiretske infekcije u borbi protiv groznice. Ali zapamtite: samo liječnik može osigurati lijekove. Bez liječenja djeteta bez stručnog vodstva.

Ali najveća pažnja treba biti zaštita djeteta od bakterijske kontaminacije kože. • Ne mogu se zaraziti lezije i majka bi trebala stalno čuvati djetetove nokte kako bi izbjegla kontakt virusa s pacijentovim ustima. U ovom se slučaju može pojaviti veliki problem poput bolesti bubrega ?, objašnjava stručnjak.

Budući da je kozica izuzetno prenosiva, prevencija se događa pažljivim kontaktom s zaraženim pacijentom. Prijenos se vrši kroz izlučevine lezija ili kihanjem i kašljem. Ali budite svjesni, čak i nakon što suhi crveni tragovi i dalje mogu širiti virus. Preporuka u ovom slučaju je potpuni odmor najmanje sedam dana.


Dobra vijest je da već postoji cjepivo za sprečavanje bolesti. Obično se primjenjuje na dijete, u dobi između 9 i 12 mjeseci. Nakon bolesti, pacijent također stvara imunitet protiv virusa i jedva da ikada više dobiva kozicu.

Piletina se vrlo često javlja kod djece, ali pedijatar objašnjava da su i odrasle osobe izložene riziku od kozice. "Ako odrasla osoba nikada nije primila cjepivo i nije imala bolest, bit će predisponirana da se zarazi ako ima kontakt s bolesnikom od kozice", zaključuje pedijatar i infektolog.

Biciklista hoće sudar? (Lipanj 2022)


  • Djeca i tinejdžeri
  • 1,230