Test trudnoće: znati što trebate koristiti da biste očistili pitanje

Kašnjenje menstruacije kod žena s redovitim ciklusima prvi je znak sumnje na trudnoću. Ali, vrijedno je spomenuti, postoji nekoliko kliničkih znakova koje žena opaža, poput boli u dojkama, potamnjenja areole, oteklina, pospanosti, promjene raspoloženja, koji omogućuju sumnju na trudnoću i prije odsutnosti menstruacije.

S obzirom na sumnju u trudnoću, postavlja se pitanje: kojem testu pribjegavati? Osim testiranja u ljekarni i mogućnosti ispitivanja krvi, neke se žene pitaju jesu li takozvani kućni testovi trudnoće također učinkoviti.

Vrste testa trudnoće

Postoje dvije vrste testova koji su najpoznatiji za otkrivanje trudnoće: ljekarnički test, koji mokraćom radi sama žena (kod kuće), i krvni test, koji obično zahtijeva liječnik i koji se obavlja u laboratoriju.


Još uvijek postoji mogućnost klađenja na domaće testove prije nego što se pribjegne drugoj vrsti, no, vrijedno je spomenuti, oni nemaju dokazanu učinkovitost. Ispod ćete pronaći glavne informacije o različitim vrstama testova:

Farmaceutski test

Suočene sa sumnjom da su trudne, sklonost žena je da se žuri u ljekarnu da kupi test za trudnoću.

Nilka Fernandes Donadio, akušer, akušer, specijalist za ljudsku reprodukciju i tehnički direktor tvrtke Cetipi (Centar koji se specijalizirao za cjelovito liječenje neplodnih bolesnika), ističe da se farmaceutski testovi prodaju bez recepta i koštaju između 10 i 100 dolara. "Takozvani farmaceutski testovi procjenjuju prisutnost hormona zvanog hCG (humani korionski gonadotropin), koji proizvodi placenta, u urinu žene", kaže on.


U ljekarnama možete pronaći ogroman broj testnih marki. I, ovisno o marki, jedan test može biti osjetljiviji od drugog: najosjetljiviji mogu otkriti razinu od 20 IU / l hCG u mokraći, dok drugi otkrivaju od 50 IU / l.

Nažalost, testni paket obično ne određuje osjetljivost. Općenito, vjeruje se da su najosjetljiviji testovi najskuplji, ali to nije pravilo.

Nilka Fernandes Donadio ističe da se za uporabu ovih testova moraju poštivati ​​neke preporuke: pridržavati se valjanosti, integriteta pakiranja i, posebno, vremena menstruacijske odgode. Izvođenje testa rano, čak i prije kašnjenja, može dovesti do lažno negativnog, jer je koncentracija hormona u urinu niža u usporedbi s koncentracijom u krvi, a razina hCG-a polako raste kako se trudnoća razvija, tako Ako se izvodi prerano, koncentracija hormona je i dalje toliko niska da postaje neodrediva za farmaceutske testove ?, objašnjava ginekolog i akušer.


Za obavljanje ove vrste ispitivanja obično se preporučuje sačekati najmanje 15 dana nakon oplodnje, tj. Nakon spolnog odnosa.

Čitanje rezultata vrlo je jednostavno: "Nakon stavljanja trake u kontakt s mokraćom i iščekivanja vremena koje je naznačio proizvođač, prisutnost dviju linija ukazuje na pozitivan rezultat, čak i ako je drugi red vrlo jasan", objašnjava liječnik Nilka.

Ako je test iz ljekarne pozitivan, gotovo je sigurno da je žena trudna. No, kako ginekologinja Nilka ističe, postoje, iako vrlo rijetko, "lažna pozitivna stanja" koja nastaju zbog proizvodnje istog hormona u slučajevima tumora jajnika.

Ispit? -HCG

Krvni test zvan beta-hCG otkriva trudnoću ranije, čak i prije odgode menstruacije. Općenito, preporučuje se pričekati 9 do 12 dana nakon oplodnje da biste to učinili.

Nilka Fernandes Donadio objašnjava da ispit? -HCG može biti kvalitativan ili kvantitativan:

  • Kvalitativno: kaže samo postoji li u krvi prisutan hormon;
  • Kvantitativno: Kaže koliko je jedinica hormona otkriveno u krvi.

? Kvantitativno testiranje omogućava vam da procijenite normalan tijek trudnoće, koji još nije vidljiv na samom početku ultrazvuka. Količina hormona trebala bi se udvostručiti svaka dva dana. Ako se to ne dogodi, to može ukazivati ​​na neizvodljivu trudnoću, koja se neće razvijati ispravno, abortusom ili trudnoćom u tubalima, zvanom ektopična ?, objašnjava ginekolog i akušer.

Nilka Donadio ističe da je, posebno među ženama na tretmanu plodnosti, zahtjev liječnika za dva kvantitativna BhCG ​​ispitivanja, dva dana odvojeno, vrlo čest. "Budući da je među pacijenticama s problemima plodnosti učestalost ektopične trudnoće mnogo veća", objašnjava.

Cijena uvelike varira od mjesta do mjesta, ali u mnogim gradovima ispit? -HCG košta između 25 i 35 reala.

Kućni test trudnoće

Sumnjajući da mogu biti trudni, obično zbog kašnjenja menstruacije, neke žene pribjegavaju kućnim testovima trudnoće čak i prije kupovine ljekarničkog testa.

Na internetu možete pronaći neke recepte koji obećavaju potvrdu ili ne trudnoću. Evo nekoliko primjera:

1. Test urina mokraće

Prokuhajte urin u aluminijskoj posudi i promatrajte: ako mokraća ključa slično mlijeku? ona se oblikuje kao krema? ?, rezultat je POZITIVAN. Ako je vrenja slična vodi koja „bubri“, rezultat je NEGATIVAN.

2. Test igala

Urinirajte u spremniku i stavite iglu u njega. Tada je potrebno zatvoriti spremnik i pričekati osam sati. Ako igla promijeni boju, rezultat je POZITIVAN.

3. Izbjegava test

Urinite u posudi i dodajte izbjeljivač. Ako urin promijeni boju ili isprazni, rezultat je POZITIVAN. Inače je rezultat NEGATIVAN.

4. Klor test

Stavite urin u šalicu za jednokratnu upotrebu i dodajte klor. Ako potamni, rezultat je POZITIVAN. Ako mješavina ostane iste boje, rezultat je NEGATIV.

No, važno je napomenuti da niti jedan od ovih testova nema znanstvene dokaze. Takvi se domaći recepti mogu smatrati više popularnim vjerovanjima nego pouzdanim testovima. Ali istina je da u mnogim slučajevima služe smanjenju anksioznosti žena.

Savjet je, dakle: Ako se odlučite napraviti kućni test, bilo da je pozitivan ili negativan, ne vjerujte u potpunosti i samo u rezultat koji vam je ukazao. Put prema naprijed je što prije se odlučiti za test u ljekarni i / ili test krvi.

Transvaginalni ultrazvuk za otkrivanje trudnoće

Prema Nilki Donadio, najbolja procjena trudnoće, kao i njegove evolucije, je transvaginalnim ultrazvukom.

Obično je slika na trudnoći na ultrazvuku vidljiva od pet tjedana, tj. Nakon tjedan dana kašnjenja kod žena s redovitim ciklusima. Zapamtite da se gestacijska dob izračunava od datuma zadnje menstruacije, a ne od začeća; Znači, pet tjedana trudnoće kasni tjedan?

Ponekad, objašnjava Nilka Donadio, test trudnoće u krvi je pozitivan, ali slika trudnoće na ultrazvuku još nije vidljiva. "Obavezno je pregledati gestacijski sak iz 700h BhCG, ako nije vidljiv, trebao bi isključiti mogućnost ektopične trudnoće (trudnoće u jajovodima)", kaže on.

Na ultrazvuku u pet tjedana vidimo gestacijski sak, poput tamne okrugle mrlje unutar maternice, kasnije se malo kasnije pojavljuju takozvani vezikuli i sam zametak, a u sedam tjedana prisutnost takozvanog otkucaja srca. opaža se plodno srce ?, naglašava ginekolog i akušer.

Cijena transvaginalnog ultrazvuka uvelike varira od klinike do klinike. Pokriven je većinom zdravstvenih planova, međutim, važno je provjeriti sa upravljanjem svojim planovima je li to slučaj. Ako platite ispit, možete imati trošak od 60 do 150 reala.

Testovi trudnoće od strane SUS-a: kako postići?

Prema informacijama iz tiskovnog ureda Ministarstva zdravlja, ponuda brzog testa trudnoće od strane SUS-a dio je strategije Mreže roda, koja se sastoji od mreže skrbi koja ima za cilj osigurati ženama pravo na reproduktivno planiranje, kao i na njegu. humanizirano tijekom trudnoće, porođaja i nakon rođenja djeteta.

Brzi testovi na trudnoću dostupni su u osnovnim jedinicama zdravlja (UBS), rasprostranjenim po cijeloj zemlji, i rade prikupljanjem urina. Stoga bi žena koja treba ovu uslugu trebala obavijestiti jednog od UBS-a u svom gradu o tome kako nastaviti s provođenjem testa.

Jedna od prednosti brzog testa je ta što se rezultat prikazuje ubrzo nakon skupljanja urina.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, trenutno je mreža roda prisutna u više od 5000 općina u svim državama zemlje.

I na kraju, važno je napomenuti da žena, bez obzira na vrstu testa koji je odabran za otkrivanje trudnoće, čim se potvrdi trudnoća, žena treba što prije potražiti prenatalnu medicinsku pomoć i praćenje.

  • trudnoća
  • 1,230