Nova operacija obećava izliječenje visokog krvnog tlaka

Jednostavna operacija koju su razvili britanski znanstvenici može izliječiti milijune pacijenata koji pate od visokog krvnog tlaka koji se ne može kontrolirati lijekovima. Postupak uključuje uklanjanje nekih grla živaca povezanih s regulacijom krvnog tlaka.

Ova skupina živčanih stanica leži uz dvije grane karotidne arterije u vratu. Iako je jedan od najmanjih organa u tijelu, ima najveći protok krvi od svih njih, što ga čini važnim kao sredstvo upozorenja za mozak ako se promijene razine kisika i ugljičnog dioksida u krvi.

Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu optimistični su u pogledu nalaza, a klinička studija provodi s 20 ljudi. Ako se odobri, u roku od tri godine biti će dostupan kao tretman.


Visoki krvni tlak ili tiha hipertenzija utječu na trećinu odraslih osoba i, ako se ne liječe, značajno povećavaju izglede za srčani udar, moždani udar i druge probleme, posebno za osobe koje ne reagiraju na uobičajene lijekove.

Trenutačni tretmani visokog krvnog tlaka imaju ozbiljne nedostatke. Nitko ne voli piti više tableta. Je li kirurški zahvat koji se može koristiti uz lijekove ili čak zamijeniti lijekovima važan korak? Kaže dr. Tim Chico, kardiolog u nastavnoj bolnici Sheffield.

Drugi način kontrole visokog krvnog tlaka je preobražavanje hrane, isključujući uglavnom proizvode bogate natrijem.

Putem Daily Maila

Zeitgeist Moving Forward 2011 (HD) (Lipanj 2022)


  • 1,230