Mikro punkcija: umiruje mrlje i ostavlja kožu nevjerojatno obnovljenom

Vjerojatno ste čuli za tehniku ​​mikro-iglice koja uz pomoć vrlo tankih iglica potiče kožni kolagen i ublažava znakove starenja. Trenutno se čak izvodi uz pomoć uređaja zvanog Roller koji ima oko 200 igala, što olakšava primjenu.

Mikro punkcija ili perkutana indukcija kolagena (IPCA) privukla je pažnju ljudi koji se kladio na klinički ili estetski tretman da se brinu o ljepoti kože, jer može liječiti razne aspekte kože, posebno lica.

Juliana Jordão, poslijediplomski liječnik iz dermatologije, objašnjava da se liječenje izvodi pomoću uređaja sastavljenih od malih igala koje uzrokuju mikroperforacije u koži. "Ove mikroperforacije odgovorne su za izazivanje upalnog procesa na mjestu, sposobnog stimulirati fibroblaste. To su stanice odgovorne za proizvodnju lokalnog kolagena", kaže on.


Nadalje, pomoću malih perforacija moguće je smanjiti pigmentaciju mjesta, posebno melazmu. Nedavna istraživanja pokazuju značajno poboljšanje mrlja melazme otpornih na druge tretmane ?, dodaje dermatolog.

Juliana Vieira, dermatofunkcionalna fizioterapeutkinja iz Spa, ističe da mikrooznačavanje kao glavni cilj ima perkutanu indukciju kolagena, angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) i povećanu vazodilataciju, što dovodi do poboljšane oksigenacije i ishrane u tkivima. ,

Juliana Jordão objašnjava da su indikacije za liječenje različite, ali glavne su:


 • Smanjenje melazme;
 • Smanjenje ožiljaka od akni;
 • Smanjenje bora;
 • Smanjenje / poboljšanje strija;
 • Poboljšanje pore i teksture kože;
 • Smanjenje traumatičnih i / ili kirurških ožiljaka.

Juliana Vieira naglašava da mikro-igla može biti indicirana za pomlađivanje lica, liječenje strija, mrlja, kao i alopecija i progib.

Važno je napomenuti da se mikro igla može koristiti i na licu i na drugim dijelovima tijela, uključujući vlasište, kako bi se potaknula cirkulacija krvi u regiji.

Kako se vrši mikrootkrivanje?

Juliana Vieira objašnjava da je prvo čišćenje i asepsija kože. Zatim odabiremo iglu koja će se koristiti prema predloženom tretmanu. Valjak prolazi kroz kožu u četiri smjera (okomiti, vodoravni, desni i lijevi dijagonalno) po pet puta. Tijekom mikro-igle koristimo kozmetiku primjerenu tipu kože i tretmanu ?, kaže.


Dermatologinja Juliana Jordão ističe da se u specifičnom slučaju tretmana za lice, nakon antisepse kože i primjene anestetske kreme, IPCA primjenjuje u nekoliko prolaza po licu. Prema potrebi koriste se igle različitih veličina: za površinske ozljede, manje igle; za duboke lezije poput ožiljaka, duže igle?

• Nakon zahvata postoji blago do umjereno oticanje i crvenilo kože koje variraju u odnosu na intenzitet primjene. Oporavak je obično brži u usporedbi s laserom ?, dodaje dermatolog.

Juliana Jordão pokazuje da postoje tri vrste melazme: epidermalna (površnija), dermalna (dublja) i mješovita (u dva sloja). • Za svaki se trebaju koristiti određeni lijekovi i koncentracije. Ako tretman nije ispravan, može li izazvati iritaciju i pogoršati ozljedu?

Vrijedno je naglasiti da, budući da je riječ o invazivnom postupku, mikroneedling ili IPCA treba provesti kvalificirani stručnjak kako bi se osigurala ispravna procjena indikacija i kontraindikacija, kao i prevencija i komplikacija.

Prema tome, mikro-iglice bi trebali obavljati dermatolozi ili plastični kirurzi koji su se specijalizirali za tehniku. Dermatofunkcionalni fizioterapeuti s stručnim znanjem također ih mogu izvesti.

Boli li mikroagovanje?

Bol je uvijek relativna. Ali sveukupno, Juliana Vieira kaže da je za iglice u duljini od 0,2 do 0,3 bol prilično podnošljiv. "Za igle više od 0,5 pacijenti prijavljuju bol", kaže on.

Juliana Jordão ističe da ako se primjenjuje snažna anestezijska mast ili lokalna anestezija, mikro-igla postaje vrlo toleriran postupak, čak i ako se vrši intenzivnije."Važno je naglasiti da su samo liječnici ovlašteni primijeniti snažnu anestetičku mast ili lokalnu anesteziju", kaže on.

Rezultati: Što očekivati ​​od mikroaguliranja

Dermatologinja Juliana Jordão objašnjava da su obično indikovane za jednu do tri sesije, ovisno o težini stanja i indikacijama.

• IPCA puderi općenito su tihi uz minimalne nelagode. Smanjenje mrlja i poboljšanje kvalitete kože vidljivo je u prvih 15 do 30 dana. Vrhunac stvaranja kolagena izazvanog IPCA kreće se oko 3 mjeseca, kada vidimo poboljšanje bora, ožiljaka i strija? “, Objašnjava dermatolog.

Fizioterapeut Juliana Vieira objašnjava da se, općenito, može primijetiti da nakon mikrotreberenja, čak osam mjeseci, još postoji proizvodnja kolagena.

Što se tiče cijena, mogu postojati velike razlike u zavisnosti od lokacije (grada, klinike) u kojoj će se liječenje provesti. Dermatofunkcionalni fizioterapeut, međutim, ističe da vrijednost obično varira između 400 do 600 dolara po sesiji.

Općenito, vremenski interval između sesija je mjesec dana. Svaka sesija traje oko 30 minuta do 1 sata. Ali sve to može varirati ovisno o vrsti tretmana.

Njega prije i nakon mikrotrajanja

Prema Juliana Vieira, glavne mjere predostrožnosti prije postupka su:

 • Treba provesti evaluaciju koja će ukazati na najbolji tretman koji se mora obaviti mikrostrukom;
 • Indicirano je da pacijent mora prekinuti najmanje tri dana prije upotrebe bilo koje kiseline koju koristi kako bi izbjegao moguće alergijske simptome;
 • Potrebno je dobro čišćenje kože;
 • Također je naznačeno da unosi vitamin C, jer pomaže u proizvodnji kolagena.

Nakon postupka, osnovne smjernice su:

 • Ne koristite kremu za sunčanje i šminku najmanje 24 sata;
 • Ne izlažite suncu tijekom upalnog procesa (tri do pet dana nakon);
 • Izbjegavajte kontakt sa životinjama i prljavim rukama u tretiranom području, na taj način spriječite rizik od kontaminacije;
 • Za najbolje rezultate koristite proizvode s dopuštenjem stručnjaka koji je obavio tretman.

Rizici i kontraindikacije mikrooštravanja

Juliana Jordão ističe da su kontraindikacije sljedeće:

 • Aktivna infekcija poput herpes točke ili druge infekcije;
 • Sklonost liječenju keloidima;
 • trudnoća;
 • Imunosupresija.

Dermatofunkcijski fizioterapeut Juliana ističe da trudnice ne mogu izvoditi postupak jer je rizik od hiperpigmentacije vrlo visok zbog hormonalnih promjena.

Također, prema fizioterapeutu, tehnika je sigurna, jer prilikom probijanja kože održava se cijela epiderma, a samim tim i rizik od bilo kakvih komplikacija je mali.

Dermatolog Juliana Jordão objašnjava da se mogu pojaviti nuspojave ako postoji pogrešna primjena ili indikacija. Može dovesti do stvaranja ožiljaka i mrlja na mjestu liječenja. Njega pacijenta nakon postupka, poput upotrebe filtra i sprečavanja izlaganja suncu, također pomaže u prevenciji mrlja nakon postupka ?, ističe on.

Dermatolog ističe da se, povezano s mikro-iglom, treba koristiti između krema protiv bora i izbjeljivanja za poboljšanje i održavanje rezultata. Za bolesnike s mrljama, sjednice se mogu zamijeniti kemijskim pilingom. Za ožiljke i duboke bore, u istoj sesiji može se primijeniti tehnika dermalnog tuneliranja, što čini odvajanje lezije i veću lokalnu proizvodnju kolagena? ", Kaže on.

Da bi se osigurao veći uspjeh u liječenju i sveukupnoj njezi ljepote kože, mikro punkciju treba povezati i s proteinima bogatom prehranom (koja pomaže u poticanju stvaranja kolagena u koži), uz svakodnevnu zaštitu od sunca (koristeći zaštitnu kremu za sunčanje). SPF iznad 30) i uz odgovarajuću potrošnju tekućine (posebno vode). Pušači bi se trebali potruditi odustati, jer je to potpuno destruktivna navika za ljepotu i zdravlje općenito.

PESA + TESA (Kolovoz 2022)


 • koža
 • 1,230