Ljekovito bilje u hrani

Da biste poboljšali okus hrane i dali poseban dodir svakodnevnim jelima, idealno je bilje i začini. Osim što osiguravaju različite okuse, upotreba ljekovito bilje u hrani omogućava vam da smanjite dodavanje soli hrani, što ima velike zdravstvene koristi. Zahvaljujući svojim svojstvima, bilje također ima važne funkcije u metabolizmu i čak se može koristiti za liječenje bolesti.

U vrijeme konzumirajte bilje i začine, morate biti svjesni kvalitete začina. Kupujte samo na sigurnim mjestima gdje ste sigurni da su izvor i skladištenje adekvatni. Pri kupnji industrijalizirano bilje U trgovinama zdrave hrane pobrinite se da slijede standarde uzgoja i berbe, prerade i pakiranja. Ako želite, možete postaviti kućni vrt i uzgajati vlastito bilje i začine kako biste hranu začinili svježim sastojcima.


Upoznajte se s nekim biljem i začinima koji se mogu unositi iz dana u dan radi zdravije prehrane i kakve su njihove zdravstvene koristi.

ružmarin: S vrlo aromatičnim okusom, ova se biljka jako dobro kombinira s krumpirom, piletinom, svinjetinom i ribom u juhama i umacima. Borba protiv zadržavanja tekućine, eliminira toksine i stimulira protiv mentalnog umora.

bosiljak: Koristi se uglavnom kao začin u umacima i gulašima. Listovi bosiljka bogati su vitaminom A, C K i željezom. Također je izvor kalcija, magnezija, kalija i vlakana. Ima antiseptičko, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje, ublažava simptome gripe, prehlade, grčeva, mučnine, zatvor i čak i lošeg zadaha.


đumbir: Daje poseban okus jelima od voća i povrća. Začinjen i aromatičan, đumbir je bogat kalijem, magnezijem, bakrom i vitaminom B6. Može se koristiti za ublažavanje glavobolje i simptoma PMS-a.

odlicno: Ima nepogrešivu aromu i može se koristiti kao začin ili kao čajevi i sokovi. Olakšava probavu masti po tijelu, bogata je flavonoidima i ima protuupalno djelovanje.

šafran:? Pripada porodici đumbira, ima blag miris i začinjenu aromu. Ova se biljka može koristiti kao bojanje i začin. Njegov korijen ima diuretičko, probavno djelovanje i izvor je snažnih antioksidanata protiv raka i kardiovaskularnih bolesti.

cimet: Odličan je saveznik za kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara. Njegov miris potiče apetit, poboljšava kognitivnu obradu mozga, potiče pažnju, pamćenje i vidnu i motoričku okretnost.

korijander: Koriander se koristi ako su listovi i sjemenke cjeloviti ili mljeveni. Biljka je bogata vlaknima i antioksidansima, pa sprečava kardiovaskularne bolesti i prerano starenje.

Energija u Hrani Određuje Vaše Raspoloženje - Riješite se Depresije ???? (Siječanj 2022)


  • hrana
  • 1,230