Iskoristite što više savjetovanja sa svojim liječnikom

posjete liječniku Dio su rutine uglavnom onih koji pate od neke kronične bolesti i potrebno im je stalno praćenje. Ali čak i oni koji se savjetuju samo kako bi provjerili svoje zdravlje i imaju jednostavne preglede, trebali bi najviše vremena provoditi s liječnikom.

Pacijenti koji bolje poznaju svoje zdravstvene probleme i imaju dobar odnos sa svojim liječnicima obično se suočavaju s boljim tretmanima i slijede smjernice na pravi način. Dobar razgovor može pomoći pacijentu da se osjeća sigurnijim i aktivnijim.


Pomozite svom liječniku da shvati kako se osjećate, to će vam pružiti više mogućnosti za korištenje od liječenja. Vrijeme koje ćete biti sa svojim liječnikom je ograničeno. Stoga je najbolje da se pripremite unaprijed za savjetovanje.

A pripreme počinju kad dođe vrijeme konzultacija s liječnikom, Kad god je to moguće, napravite raspored u kalendaru, pazeći da unaprijed odredite datume i vrijeme za obveze i da ih bilježite u svom kalendaru, pri čemu se uvijek sjećate kako biste ih prilagodili svojim dnevnim obvezama.

Nakon savjetovanja, sljedeći korak je započeti s pripremama razgovarati s liječnikom, Napravite popis, napišite sva pitanja, napišite sva pitanja da ne zaboravite nijedno. Na dan sastanka dođite uredno u ured i pripremite potrebne dokumente i ispite. Dok čekate svoj red, na trenutak provjerite svoj popis pitanja i nedoumica, kao i psihički pregledajte informacije koje su vam potrebne da biste liječniku pružili bolju njegu.


Ne kažite se ili žalite kada odgađate vrijeme sastanka. Uostalom, i liječnici i njihovi pomoćnici voljeli bi da sve ide glatko na vrijeme, jer i oni imaju svoje obaveze. I, naravno, skrb o pacijentu, većinu vremena, uzrokuje odgađanja.

Prilikom sastanka sa svojim liječnikom pažljivo slušajte što on kaže i pokušajte voditi bilješke o uputama za liječenje, kad se trebate vratiti, testovima koje biste trebali poduzeti, mjerama predostrožnosti, dogovorima. Uživajte u savjetovanju sa svojim liječnikom i budite sigurni da steknete zabrinutost zbog lijekova, testova, postupaka, sumnje u uspješnost liječenja, vaše osobne poteškoće, izravno ili neizravno povezane sa vašim zdravljem.

Obavezno se raspitajte i o fazama i vremenskim okvirima liječenja, izgledima, mogućnostima i poteškoćama liječenja, implikacijama vašeg zdravlja i liječenja na vaš osobni i profesionalni život, ako treba tražiti drugi zdravstveni radnici.

Ako tijekom savjetovanja ne razumijete što vam liječnik kaže, nemate pojma o terminima koji koriste, najbolje je učiniti da ih zamolite da objasne dok jasno ne razumijete. Ne uzimajte pitanja o savjetovanju s liječnikom do kuće. Uzmite si vremena da pojasnite sve što želite znati. Ako želite više informacija o svom slučaju, pitajte svog liječnika da navede web stranice ili knjige.

Završeno u posjet liječniku, pobrinite se da imate sve svoje osobne dokumente, ispite, zahtjeve za ispit i postupke, preporuke i potvrde te da su dokumenti od strane liječnika pravilno potpisani i žigosani.

Consommez 3 graines de papayes par jour!Recommandation médicale.Pourquoi? (Siječanj 2022)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230