Saznajte više o dječjoj urtikariji

Odjednom se na koži vašeg djeteta pojave nekoliko crvenkastih i podignutih mrlja i on počne grebati. U nekoliko sekundi mrlje se povećavaju, čak se i zbližavaju. Naravno, u takvoj situaciji majka može postati očajna i pokušati razumjeti što se događa s djetetovim tijelom. Ali budite mirni, jer vaše dijete možda pati samo od toga akutna kriza košnica.

Pedijatar, Wellington Borges, odjel za alergiju i imunologiju Brazilskog društva za pedijatriju (SBP), objašnjava da „u većini slučajeva akutna urtikarija izaziva neka virusna infekcija ili može biti uzrokovana alergijom na neku hranu ili lijek. ? Specijalist upozorava da dijete još uvijek može imati groznicu, a u težim slučajevima angioedem, a to je oticanje usana, vjeđa, ušiju, jezika ili bilo koje druge regije tijela.

Najčešći znakovi koji dijete s košnicama akutna bolest je upravo pojava kvržica ili crvenkaste ploče i vruće po cijelom tijelu i intenzivan svrbež, Oznake ne utječu na dlanove ili stopala, obično mijenjaju mjesta i ne traju više od 24 sata na istom mjestu. "Tipične ozljede su poput one uzrokovane ujedima komaraca", primjerak liječnika.


Ako se pojave ove mrlje, odvedite dijete odmah u hitnu pomoć. Ne smije se koristiti krema, mast, alkohol ili bilo koje druge tvari na pacijentovoj koži jer to može učiniti još osjetljivijom i nadraženijom. liječenje akutne urtikarije To se postiže primjenom histaminskih (antialergijskih) lijekova, a u najtežim slučajevima kortikosteroidi se dodaju oralno.

Dijagnoza bolesti je vrlo važna, jer se u nekim slučajevima može pokrenuti kontakt pacijenta s određenom tvari. "Uobičajeno je da se osip pojavljuje kod osoba s alergijama na morsku hranu ili na lijekove poput penicilina i aspirina", objašnjava pedijatar. Ovom dijagnozom pacijenta treba držati podalje od onoga što uzrokuje alergiju.

Jednostavne slučajeve koji uključuju epizodu obično liječi pedijatar. "Ali u ponavljajućim ili dugoročnim slučajevima, roditelji bi trebali potražiti dječjeg alergologa kako bi bolje dijagnosticirali i vodili liječenje", zaključuje Borges. Stručnjak ističe da akutna urtikarija nije prenosiva i smatra se patologijom dobre prognoze, bez rizika za pacijenta. Epizode su obično kratkotrajne i na tijelu ne ostavljaju trag.

Priča o mudrom piliću - Najljepše priče za djecu - Animacija (Siječanj 2022)


  • Djeca i tinejdžeri
  • 1,230