Hijaluronska kiselina je ispravna opcija za ublažavanje znakova starenja

Hijaluronska kiselina poznata je kao moćan saveznik u borbi protiv bora, između ostalih znakova starenja kože. Ali, znate li zašto?

Alberto Cordeiro, dermatolog specijaliziran za kozmijatriju, objašnjava da se hijaluronska kiselina proizvodi u samom ljudskom tijelu. "To je ugljikohidrat ili polimer ugljikohidrata koji je prisutan u izvanstaničnoj matrici koji podržavaju kožu, na primjer, kao i da je prisutan u živčanom tkivu i hrskavici", kaže on.

Međutim, tijekom godina, količina hijaluronske kiseline prisutne u tijelu se smanjuje, što uzrokuje smanjenje hidratacije i elastičnosti kože. Upravo odatle, laboratorijski proizvedena hijaluronska kiselina može poduzeti mjere, pomažući joj vratiti vitalnost i ljepotu kože.


Indikacije za punjenje hijaluronskom kiselinom

Lamb ističe da se laboratorijski proizvedena hijaluronska kiselina može formulirati u gelu za injekcije kože ili u kremama za vanjsku upotrebu. U specifičnom slučaju punjenja, tvar se koristi sigurno i jedva daje bilo kakvu reakciju na koži. Prema tome, kada se ubrizga, ta amorfna tvar djeluje unutar mjesta na kome dolazi do raspada kolagena i ispunjava to mjesto ?, kaže dermatolog.

Prema Lamb, također, prednost hijaluronske kiseline u odnosu na ostala sredstva je ta što se ona već nalazi u ljudskom tijelu. "Dakle, koristite proizvod koji već imate u svom tijelu, a bio je biokompatibilna tvar koja neće izazivati ​​alergijsku reakciju", objašnjava.

Također pročitajte: 5 područja koja ne mogu propustiti u redovnoj skrbi protiv starenja


U tom kontekstu, prema dermatologu Anelise Ghideti, iz AE centra za kožu u São Paulu, ciljevi upotrebe hijaluronske kiseline za ubrizgavanje mogu biti ukratko: popuniti bore ili brazde, dati volumen i vlažiti kožu.

Područja koja se mogu napuniti hijaluronskom kiselinom

 • usne;
 • Labiomentionski žlijeb (u kutu usta prema bradi, u "lutkarskoj liniji");
 • Nasogenijski žljebovi ("kineski brkovi");
 • Tamni krugovi;
 • Glabelarne bore (između obrva);
 • Kontura lica;
 • obraza;
 • Ožiljci od akni;
 • Područja s celulitom;
 • Područja s atrofijom ili blagim depresijama.

• Injekcija se daje u površinski, srednji ili duboki dermis (ovisno o cilju liječenja). Krajnji rezultat se pojavljuje za otprilike dva tjedna, kada oteklina ne bi trebala nestati ?, dodaje dermatologinja Anelise.

Hijaluronska kiselina X Botox

Plastični kirurg Alexandre Kataoka ističe da je hijaluronska kiselina punilo, dok botulin toksin (botox) paralizira mišićno djelovanje. "Hijaluronska kiselina može trajati do 18 mjeseci, dok botulin toksin traje do 6 mjeseci", kaže on.


Karla Assed, dermatolog i medicinska direktorica klinike Karla Assed i All Clinik (RJ), komentira kako hijaluronska kiselina popunjava bore, dok botulin toksin paralizira mišiće, tretmani (hijaluronska kiselina i punjenje botoksom) mogu biti komplementarne.

Imajte na umu da je potrebno konzultirati pouzdanog liječnika kako biste znali koji je tretman najbolji za svaki slučaj.

Pročitajte i: Retinol: Supstanca pomlađuje kožu ublažavanjem bora

Koliko košta primjena hijaluronske kiseline?

Analiza ističe da naknada za postupak varira od profesionalne do profesionalne: općenito, naplaćuje se između 1.000 i 1.500 dolara po 1 ml špricu.

"Bitno je zapamtiti da je to postupak podložan komplikacijama i zato ga trebaju izvoditi samo kvalificirani liječnici", dodaje dermatolog.

Lamb ističe da hijaluronsku kiselinu koja se ubrizgava ne mogu koristiti osobe koje imaju autoimune bolesti, trudnice ili žene koje doje. "Hijaluronska kiselina u kremama nema kontraindikacije", kaže dermatolog.

Kozmetika hijaluronske kiseline

Karla Assed ističe da lokalna primjena hijaluronske kiseline (prisutne u nekim kozmetikama) osigurava pomlađivanje i hidrataciju kože. Hijaluronska kiselina ima visoku sposobnost zadržavanja vode, pa je usko povezana s hidratacijom kože, pa se na taj način nalazi u sastavu mnogih proizvoda protiv starenja i vlaženja (kreme, serumi, gelovi, neke kreme za sunčanje).

Dermatolog Alberto Cordeiro objašnjava da se kreme s hijaluronskom kiselinom trebaju koristiti noću za liječenje.Osoba može utrljati proizvod na lice, krila, vrat i ruke.

Pročitajte i: Kako povećati volumen usana: trikovi i tehnike koje djeluju

Općenito govoreći, kozmetika s hijaluronskom kiselinom obećava:

 • Vlaži kožu;
 • Smanjiti vidljive znakove starenja kože;
 • Dajte koži više čvrstoće i ljepote.

Plastični kirurg Alexandre Kataoka ističe, međutim, da kozmetika s hijaluronskom kiselinom nije toliko učinkovita kao injekcije, jer su to makromolekule koje teško mogu prijeći propusnost kože.

Proizvodi se uglavnom koriste kao dodaci? za specifičniji tretman i / ili kao preventivnu metodu. Da biste saznali je li kozmetika s hijaluronskom kiselinom zaista korisna za vas, je li pametno konzultirati se s pouzdanim liječnikom? Na taj način možete čak naznačiti proizvod koji najbolje odgovara vašim ciljevima i kako ga koristiti, ako je primjenjivo.

Gdje kupiti

 1. Renovil koncentrirani serum s hialuronskom kiselinom u Americi
 2. H.A. Intensifier SkinCeuticals korektorski serum u Época Cosméticos
 3. Biovea krema s hialuronskom kiselinom
 4. Neutrogena ovlaživač lica, u kozmetičkoj sezoni
 5. Gusto punilo 3D serum protiv starenja Adcos

Kapsule s hijaluronskom kiselinom

Karla objašnjava da su kapsule s hijaluronskom kiselinom indicirane za stimulaciju kolagena, tj. Za pomlađivanje kože.

Međutim, dermatolog Anelise komentira da ima malo znanstvenih dokaza o učincima hijaluronske kiseline na kapsule. "Obično se povezuje s antioksidansima poput vitamina C i, zajedno, donosi korist poboljšanju hidratacije i podmazivanja kože i zglobova i djelovanjem antioksidanata smanjuje stvaranje slobodnih radikala, smanjuje starenje stanica", objašnjava.

Pročitajte i: Kako ukloniti tamne krugove: uzroke, prevenciju, liječenje i kako ih prikriti

Hijaluronska kiselina može biti odličan saveznik u borbi protiv bora, tamnih krugova i drugih znakova. Međutim, preporuka treba doći od kvalificiranog liječnika, koji će naznačiti oblik liječenja hijaluronskom kiselinom (ili drugim komponentama) koji je pravi za vas!

Šta je to hemijski piling TCA, ili trihlorsirćetna kiselina, ili fenol i kako se radi (Svibanj 2022)


 • koža
 • 1,230