Koliko trudnica može jesti i težiti tijekom trudnoće?

Uobičajeno je da tijekom trudnoće žena ima dvojbe u svojoj prehrani i težini koju bi trebala i doseći zbog trudnoće. Postoji toliko mitova o tome da je teško reći što je doista primjenjivo. Stoga smo odlučili uzeti dva glavna pitanja o prehrani i prehrani idealna težina u trudnoći, provjerite:

Koliko treba jesti trudnica?

Tijekom trudnoće, žensko tijelo pohranjuje hranjive tvari koje se trebaju pripremiti za dojenje. Tako tijelo traži više kalorija kako bi moglo prehraniti dijete i zadržati rezerve za budućnost.

Žene s nedovoljnom težinom bi trebale povećajte unos kalorija u ranoj trudnoći da bude spremna na vrijeme za posljednje mjesece i za dojenje. Žene s normalnom ili prekomjernom težinom povećati unos kalorija u 12. tjednu.


No to ne znači da bi žena trebala početi jesti za dvoje. nego se pravilno hrani. To zahtijeva njezinu konzultaciju s dijetetičarom kako bi napravio temeljitu procjenu i definirao idealnu prehranu i potrošnju prave količine svake hrane. Obično količina koja se preporučuje za povećani unos kalorija u trudnoći je između 300 i 350kcal više dnevno.

Koliko se trudnica može udebljati?

Trudnice koje imaju normalnu zdravu težinu prije trudnoće trebale bi tijekom trudnoće dobiti oko 11 do 14 kilograma. Oni koji imaju prekomjernu težinu trebali bi dobiti samo 7 do 9 kg, dok trudnice s prekomjernom težinom moraju dobiti 13 do 16 kg tijekom devet mjeseci.

Važno je pazite na hranu tijekom trudnoće a ne treba ga zavesti sjedeći način života. Prekomjerna težina tijekom trudnoće može dovesti do pretilosti. Uz to, trudnice s prekomjernom težinom u riziku su od gestacijskog dijabetesa, između ostalih bolesti. Te komplikacije mogu otežati porođaj i žena će se možda morati odlučiti za carski rez. U slučaju trudnice s niskom težinompostoji rizik da se dijete rodi slabije, manje se hrani i ima veću vjerojatnost da ima infekcije i druge postnatalne komplikacije.

S obzirom na to, svaka bi trudnica trebala voditi brigu o hrani i težini, a također imati podršku nutricionista i liječnika koji prenatalno skrbe kako bi osigurali glatku trudnoću i da bi se dijete rodilo snažno i zdravo.

The War on Drugs Is a Failure (Siječanj 2022)


  • trudnoća
  • 1,230