Koliko dugo svaka hrana traje?

Pojesti neke pokvarena hrana Može ugroziti vaše zdravlje i uzrokovati neugodne simptome, poput proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu, vrućice, između ostalih tegoba. A opasnost nije uvijek vidljiva, jer hrana zagađena bakterijama nema uvijek izgled, miris i okus koji opovrgavaju njezino stanje.

Stoga, kad god idete u supermarket, svakako provjerite ambalažu proizvoda. Provjerite datum isteka, datum proizvodnje, vrijeme skladištenja i pečat zdravstvene inspekcije. Važno je zapamtiti da hrana nakon što je otvori treba njegu kako se ne bi pokvarila, čak i unutar njihovog roka trajanja. Pogledajte nekoliko savjeta o ovoj temi i naučite ih rok trajanja raznih vrsta hrane.


voće

Voće i povrće osjetljiva su hrana koja ima vrlo kratak rok trajanja, pa ih treba jesti brzo.

Voće poput banane, limenke, avokada, šljive, guave, jabuke, lubenice i kruške sazrijeva nakon berbe i treba ih čuvati u hladnjaku, najbolje ih je čuvati u plastičnim posudama u odgovarajućim ladicama.

Voće poput grožđa, dinje, limuna, naranče i ananasa može ostati na sobnoj temperaturi. Nakon konzumiranja, preporučljivo je ostatak voća zaštititi u plastičnim vrećicama ili staklenkama radi zaštite i čuvati u hladnjaku.


zelje

Svježe povrće uvijek treba čuvati u hladnjaku u plastičnim vrećicama ili staklenkama kako bi zaštitili lišće i spriječili da izgori. Svježe bilje poput peršina i vlasaca ima dug rok trajanja ako se čuva u posudama s samo stabljikom uronjenom u vodu. Da biste saznali je li hrana nakon nekog vremena još uvijek svježa u hladnjaku, preporučljivo je plastično pakiranje voća i povrća označiti datumom kupnje.

Luk, češnjak i krumpir

Luk i češnjak treba čuvati odvojeno, jer sadrže folnu kiselinu i vitamin C koji ispuštaju plinove i mogu pustošiti ostale namirnice.

Preporučljivo je čuvati ih na hladnom i dobro prozračenom mjestu koje je udaljeno od peći ili drugih uređaja za proizvodnju topline, jer će brzo istrunuti. Ako to učinite, ta hrana može trajati od dva do tri mjeseca.


Zapamtite da ako krumpir izgleda zelene boje, preporučljivo je baciti ga, jer hrana može biti otrovna zbog proizvodnje kemikalije zvane solanin, uzrokovane izlaganjem svjetlosti.

Prerađena hrana

Prerađena hrana ima duži rok trajanja od svježe hrane jer u svojoj proizvodnji prima razne kemijske aditive. Oni se mogu čuvati mjesecima u smočnici kada su još zatvoreni i u upotrebi u hladnjaku. Uvijek pazite na datum isteka ambalaže za hranu u trenutku kupovine i prije upotrebe za pripremu recepata.

Meso, perad i morski plodovi

Crveno meso, umaci i juhe trebali bi se čuvati u zamrzivaču, a njihov rok trajanja je do tri mjeseca. Šunka, slanina i kobasice imaju rok trajanja dva tjedna. Svježa perad, ako se čuva u zamrzivaču, ima rok trajanja od šest mjeseci, ali ako se kuha i u komadima, može trajati samo tri mjeseca u zamrzivaču.

Što se ribe tiče, ako je kupljena svježa, ona je u zamrzivaču dva do tri mjeseca. Ribe koje se smrznute traju i tri do šest mjeseci u zamrzivaču. Plodovi mora kao što su škampi, školjke i jastozi ostaju dobri za konzumaciju i do tri mjeseca ako se čuvaju u zamrzivaču.

Jaja i derivati ​​mlijeka

Jaja treba čuvati u hladnjaku, a njihov rok trajanja je četiri tjedna od datuma pakiranja. Već svježe mlijeko treba konzumirati pet do sedam dana, a njegovi derivati, poput maslaca i mekog sira, dva tjedna. Tvrde sireve treba konzumirati u roku od mjesec dana od otvaranja.

Dobro je, dobro je znati: O lošem podstanaru (Helikobakter pilori) (Siječanj 2022)


  • hrana
  • 1,230