Imati ili nemati djecu?

Sve se češće mogu naći parovi koji odluče odgoditi ili jednostavno nemaju djecu. Prije su djeca bila obvezno uključena u bračni paket, a oni koji ih nisu imali diskriminirani su, a žena je nazvana "suša". Žena se brinula za kuću, djecu i muškarca. Kad je žena otišla na tržište rada, broj djece drastično se smanjivao, naši veliki djedovi i bake imali su 10, 12 djece i mnogo roditelja. Nije bilo ustanove za liječnike i kontraceptive kao ovih dana.

Drugo je pitanje napretka u medicini koji omogućava odgađanje trudnoće sve više i više, tako da kasna dob ne bi postala prepreka onima koji žele imati djecu. Dakle, možemo reći da je odluka da imati ili ne imati djecu je li lakše? S gledišta informacija i kontraceptiva da, ali još uvijek ima puno zahtjeva za bračni par, a posebno za ženu.


Trudnoća (ili mogućnost za to) vraća ženu u djetinjstvo kad se igrala s lutkama i već je činila prve korake prema majčinstvu. Odnos ovog djeteta s lutkom, majkom, braćom i sestrama i način na koji gradi ideju da bude majka bit će važni čimbenici za njezinu odluku. Na primjer, djevojka koja je odrasla vidjevši majku kako govori o snovima koje nikad ne bi mogla ostvariti za svoju djecu kao odrasla osoba teško će se odreći svoje slobode zbog trudnoće.

Zbog togažena koja ne želi imati djecu Trebali biste pitati je li vaša odluka opcija ili trauma u djetinjstvu. Naravno, postoje obje mogućnosti i kada ste u nedoumici, vrijedno je potražiti pomoć, posebno kako biste spriječili da se žaljenje pojavi. Tko ne zna tog čovjeka koji nije želio djecu i tada je postao "tata"

Ali bez obzira na odluku, to će značiti dobitke i gubitke, ako je vaša odluka s mnogo više gubitaka nego dobitaka, bolje je preispitati je. Također ne možemo govoriti o onome što je dobiveno ili što je izgubljeno, jer se razlikuje ovisno o vrijednostima svake osobe. Važno je misliti da je izbor bio vaš. Oni koji se odriču majčinstva ne bi trebali ubuduće smatrati svog partnera odgovornim za neispunjeni san. Baš kao što žena koja je prihvatila majku ne bi trebala smatrati drugog odgovornim, na primjer: "Imam li dijete za tebe?"

Bez obzira na vašu odluku, poznavanje razloga pružit će vam više mira da se suočite sa frustracijama drugih. Nitko nije dužan imati dijete. Da li je iskustvo povoljno za vas ili ne, možete odlučiti samo vi.

Budi sretna.

Sebično je ne željeti imati dijete?- Ana Bučević (Siječanj 2022)


  • obitelj
  • 1,230