Funkcionalna hrana: naučite kako ih uključiti u svoju prehranu

Početna> iStock

Jeste li čuli za funkcionalnu hranu? Osim što imaju prehrambene funkcije, ove su namirnice odgovorne i za stvaranje metaboličkih i / ili fizioloških učinaka koji djeluju u korist zdravlja. Naučite ih kako ih ugraditi u svoju prehranu može vam pomoći da postignete zdraviji način života.

Zanima vas tema? Nastavite čitati da biste odgovorili na sva pitanja o ovoj vrsti hrane!


Indeks sadržaja:

 • Što su funkcionalna hrana?
 • Nutrolog pojašnjava sumnje
 • Funkcionalne vrste hrane

Što su funkcionalna hrana?

Prema riječima liječnika nutrologa Klinike More Excellence Medical, Thiago Santolim (CRM: 115.296), funkcionalna hrana je ona koja nudi zdravstvene koristi, osim što ima osnovne prehrambene funkcije. Na primjer, hrana s više vlakana kao što je zob, smeđi kruh i smeđa riža. Mogu li pomoći smanjenju kroničnih i degenerativnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i raka?

Međutim, funkcionalna hrana razlikuje se od hrane koja se smatra obogaćenom. • Obogaćena hrana je ona sastavljena od hranjivih sastojaka u svrhu povećanja njihove hranjive vrijednosti. Na primjer, hrana obogaćena kalcijem. Taj postupak često samo nadoknađuje količinu hranjivih tvari izgubljenih u preradi hrane, čineći njegovu hranjivu vrijednost jednakom ili čak nižom u usporedbi s proizvodom u prirodnom stanju? “, Objašnjava Santolim.


Pročitajte i: detox čaj: znate njegove funkcije i znate kako se pripremiti

Važno je naglasiti da, da bi se smatrala funkcionalnom, hrana mora zadovoljavati specifičnosti koje zahtijeva Anvisa (Nacionalna agencija za nadzor zdravstvenog osiguranja) koja je odgovorna za registraciju tih proizvoda na tržištu. Odnosno, mora sadržavati znanstveno dokazano funkcionalno svojstvo.

Nutrolog odgovara na pitanja o funkcionalnoj hrani

Za većinu ljudi funkcionalna hrana je sinonim za zdravu hranu. Jesu, ali kad pričamo o tome, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir. Santolim pojašnjava glavne:


Postoje li industrijski funkcionalne namirnice? Da, ali morate biti svjesni njegove stvarne učinkovitosti. Da bi bili učinkoviti, važno je održati uravnoteženu prehranu i pravilno slijediti oblik konzumacije koji je detaljno naveden na oznakama.

Koje su najbolje funkcionalne namirnice? Najbolja funkcionalna hrana uključuje: zob, brazilski orašasti plodovi, indijski orah, orah, laneno sjeme, soja, riba općenito, trešnja, kupina, malina, borovnica, crveno grožđe, maslina, avokado, maslinovo ulje, zeleni čaj. i crno vino.

Može li se funkcionalna hrana slobodno jesti? Sve što nedostaje ili ima višak loše je za tijelo. Zbog toga se preporučuje konzumiranje funkcionalne hrane u pravim količinama, slijedeći jelovnik koji je pripremio nutricionist.

Pročitajte i: Kako napraviti smrznutu hranu: jelovnik zdrave prehrane i savjeti

Što su hranjiva hrana? Poznate su kao "hrana u kapsulama" jer se ne jedu svježe. Nutraliccna namirnica pomaže u sprječavanju bolesti poput osteoporoze, raka i kardiovaskularnih problema i donosi korist noktima, koži i kosi.

Kako unijeti nutritivne namirnice u prehranu? Nutrmatička hrana može biti uključena u prehranu putem čajeva ili kao dodaci prehrani u obliku kapsula.

Važno je napomenuti da se funkcionalna hrana konzumira u svom prirodnom obliku i, prema tome, nema kontraindikacija. Budući da hranljivi lijekovi sadrže aktivne sastojke izolirane u kapsulama, liječnik ih mora propisati kliničkim procjenom i laboratorijskim testovima.

Funkcionalne vrste hrane

Sada kada znate što je funkcionalna hrana, vrijeme je da znate glavne vrste. Pogledajte:

 • izoflavoni: može se naći u soji i njenim derivatima. Ova vrsta hrane proizvodi estrogeno djelovanje i sprečava rak.
 • Omega-3 masne kiseline: Pomažu u snižavanju kolesterola i imaju protuupalno djelovanje. Nalaze se u ribama poput lososa, tune, inćuna, haringe i sardine.
 • Kiselina? linolenska: To je kiselina koja stimulira imunološki sustav i ima protuupalno djelovanje. Prisutna je u uljima badema, oraha i lanenog sjemena, uljane repice i soje.
 • flavonoidi: Flavonoidi djeluju preventivno protiv raka i imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Prisutni su u agrumima, soji, rajčici, paprici, trešnji i artičoku.
 • tanin: Uz antiseptičko i antioksidativno djelovanje, tanin se može naći u jabuci, grožđu, indijskim oštricama, kadulji i bosiljku.
 • Alil sulfidi: prisutni su u češnjaku i luku. Pomažu u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, poboljšavaju imunološki sustav i sprečavaju rak želuca.
 • Rastvorljiva i netopljiva vlakna: Oni su odgovorni za sprečavanje raka debelog crijeva, poboljšanje rada crijeva, kontrolu glukoze u krvi i liječenje pretilosti. Mogu se naći u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i povrću sa stabljikama.
 • Indoli i izotiocijanati: hrana poput cvjetače, brokule, rotkvice i senfa sadrži indole i izotiocijanate, induktor enzima koji sprečavaju neke karcinome, posebno rak dojke.
 • katehini: smanjuju rizik od raka i kolesterola te jačaju imunološki sustav. Katehini su prisutni u zelenom čaju, trešnjama, malinama, kupinama, ljubičastom grožđu, borovnicama i crvenom vinu.
 • prebiotici: aktiviraju crijevnu mikrofibru i pogoduju pravilnom funkcioniranju crijeva. Oni se ekstrahiraju iz povrća kao što su korijen cikorije i yacon krumpir.
 • probiotici: Probiotici potiču gastrointestinalne funkcije i smanjuju rizik od zatvora i raka debelog crijeva. Prisutni su u fermentiranom mlijeku i jogurtima.

Kao što je gore navedeno, funkcionalna hrana pomaže u sprečavanju različitih vrsta bolesti i doprinosi prehrani bogatoj hranjivim sastojcima. "Moramo se sjetiti da konzumiranje ove hrane mora biti učinjeno uravnoteženo i s unosom vode", dodaje Santolim.

Pročitajte i: Voće agruma: upoznajte svoje zdravstvene koristi

Liječnik prehrane također daje nekoliko savjeta onima koji žele usvojiti rutinu zdrave prehrane: • Odvojite vrijeme samo za jelo, odnosno za ništa za jelo gledajući telefon ili televizor. Također je važno smanjiti količinu soli u jelima. Da biste povećali potrošnju voća i povrća, odaberite dan u tjednu da biste s planiranim kupnjama izašli na tržište ?.

The Choice is Ours (2016) Official Full Version (Svibanj 2022)


 • hrana
 • 1,230