Hrana koja je dobra za kožu

Suprotno uvriježenom mišljenju, poznata i tradicionalna fraza? Jeste li ono što jedete? To je prava istina. To je zato što zdravlje vašeg tijela i kože bitno ovisi o hrani koju svakodnevno jedete.

Stoga morate udvostručiti pažnju i brigu i osigurati da se zaista brinete o sebi. Le Baragosse je donio neke mogućnosti za namirnice koje su dobre za kožu, Provjerite.


Proteini koji se nazivaju kolagen i elastin odgovorni su za potporu koži. Za to je neophodna konzumacija hrane bogate vitaminima A, C, bakrom i kalcijem. Crveno voće, na primjer, odlična je opcija koju ćete uključiti u svoj jelovnik, jer je bogato vitaminima C.

Prema dermatologinji Ligia Kogos, zeleni listovi sadrže prirodne lijekove protiv raka. "Kupus, brokula, rukola, špinat i almeirão, na primjer, pogoduju bujnosti i normalizaciji kože, reguliranju iritacija i dermatitisa", komentari.

Hrana bogata željezom, osim što sprječava anemiju, čini kosu i nokte jačim. "Grah, leća, crveno meso, poput jetre, treba jesti u kombinaciji s voćem bogatim vitaminom C, na primjer, narančom, limunom, acerolom i indijskim orahom", objašnjava dermatolog.


Za one koji imaju mnogo prištića, nutricionistica također predlaže konzumiranje papaje, mrkve, paprike, tikve, jer su idealni za reguliranje kroničnih iritacija. "Za one s vrlo grubom kožom, ucjenama i sklonostima aknama, preporučuju se vitamini A", komentira Ligia.

Osim što jelu nude još posebniji dodir, ekstra djevičanska maslinova ulja imaju antioksidacijsku snagu. "Maslinovo ulje smanjuje suhoću kože, poboljšava ozdravljenje i pomaže upali", kaže Ligia.

Ljeti jedenje rajčice i lubenice pomaže u sprečavanju preplanulog tena. "Mrkva također održava ten kože, kao i da ima vitamina A i E", kaže dermatolog.


Voće s vitaminima C, poput naranče, limuna, mandarine i acerola, pojačava imunitet ljudskog tijela. "Oni koji konzumiraju ovu hranu manje su osjetljivi na modrice i modrice", komentira Ligia.

Neželjene strije i celulit mogu se spriječiti vježbanjem, ali konzumacija kolagena pogoduje čvrstini kože. "Kolagen je prisutan u mokoti, želatinama i bori se protiv celulita i opuštenog tijela", kaže Ligia.

Mora se izbjegavati

Prema Ligia Kogos, preporučuje se ne konzumirati određene vrste hrane kako bi se osigurala savršena koža. Oni su: previše soli, alkohola, pržene hrane i konzervirane hrane. "Prekomjerne ugljikohidrate također bi trebalo izbjegavati jer doprinose celulitu, lokaliziranoj masti i propadanju", kaže on.

Hrana za vašu kožu: Smuti od Kelja (Siječanj 2022)


  • koža
  • 1,230