Sve što trebate znati o išijasu

Oni koji nikada nisu imali problema sa svojim išijamskim živcem možda nikada ne znaju točno gdje se nalazi i čemu služi, ali oni koji pate od upale u glavnom živcu donjih udova razumiju nelagodu koju može izazvati.

Što je to?

Išijas, koji se naziva i išijas, kontrolira zglobove kuka, koljena i gležnjeve, kao i mišiće nogu i stopala. Taj se živac može smatrati najvećim u ljudskom tijelu, a proteže se od četvrtog i petog kralješka lumbalne kralježnice do koljena, odatle se granajući u razne tetivane mišiće do stopala.

Postoji li razlika između pojmova? i "išijas". Dok? Išijas? je ime živca, a? išijas? To je ime dat simptomu boli na mjestu. Ostala imena koja se daju toj boli su: išijas bol? i "išijas".


uzroci

Među mnogim mogućim uzrocima kompresije živčanog živca praćenog bolom, neki od glavnih su hernija diska, trauma koja potiče od nesreća, tumora, sindroma mišića rotacije bedara, osteoartritis, stenoza lumbalne kralježnice i klizanje kralježaka. potječu od prijeloma tlaka.

simptomi

Tjelesni odgajatelj Dilson Bortolanza također pati od problema i kaže da, iako je išijas vrlo izražen i lako ga je prepoznati, neke njegove osobine mogu vam pomoći otkriti izvor problema. Oni su:

  • Iradijacija boli od lumbalne kralježnice prema nogama;
  • smanjena mišićna snaga, posljedično pojačana bol nakon dužih razdoblja? u nogama (na primjer, stojeći tijekom vježbanja ili vožnje);
  • gubitak osjeta ili smanjeni refleksi u zahvaćenim udovima;
  • pojačana bol noću, po hladnom vremenu ili kad pacijent kihne i kašlje.

dijagnoza

Ako sumnjate da bol koju doživljavate može biti uzrokovana promjenom (upalom ili kompresijom) u išijatičnom živcu, najbolje je konzultirati pouzdanog liječnika za dijagnozu.


Dr. Drauzio Varella, na svojoj web stranici, objašnjava da su anamneza (ispitivanje pacijentove kliničke povijesti) i fizikalni pregled kako bi se utvrdili kompromitirani živčani korijeni elementi prepoznati od značaja za dijagnozu išiasa. Mogu li snimci, kao što su rendgenski snimak, CT i MRI, prema potrebi pružiti podatke koji pomažu u potvrđivanju dijagnoze i pokretanju liječenja?

liječenje

Budući da je to problem s nekoliko mogućih uzroka, razumljivo je da se prema tim uzrocima treba odrediti i način liječenja. Međutim, tijekom napadaja, profesionalna preporuka vjerojatno će biti analgetski i protuupalni lijekovi, koji omogućuju smanjenje ili otkazivanje boli koju je iskusio pacijent.

Ipak, prema podacima koje je dala Varella, "istraživanje pokazuje da čim simptomi dopuste, nema nikakve razlike postupno se vraćati fizičkoj aktivnosti ili ostati u krevetu dok bol potpuno ne nestane."

Liječnik također kaže da su aktivna i pasivna fizikalna terapija, gubitak tjelesne težine, pomicanje postula i tjelesna aktivnost (na primjer, hodanje i istezanje) poštujući ograničenja svakog pacijenta temeljne mjere ne samo za promicanje dekompresije živaca, već i također za sprečavanje kriza. Kirurgija mora biti naznačena samo u posebnim slučajevima i pravilno procijenjena od strane liječnika specijalista.

Šta svaka žena mora znati o menopauzi? #Zanimljivosti (Lipanj 2022)


  • Prevencija i liječenje
  • 1,230