Komunikacija majke i djece u djetinjstvu

Jesu li roditelji u prvim godinama djetinjstva svog djeteta puni sumnje u komunikaciju s njima? kako bi trebalo biti, kako ih treba zamjeriti ili pohvaliti, među ostalim aspektima odnosa roditelj-dijete.

S obzirom na to, predlažemo nekoliko stručnih savjeta u vezi s komunikacija između roditelja i djece što može pomoći u nedoumici i razbiti neke mitove vezane uz temu.


Budite realni sa svojim djetetom

Iako mnogi smatraju da je sprječavanje djeteta da sazna za tužni dio životne stvarnosti način zaštite od mogućih trauma ili razočaranja, realnost može biti mnogo učinkovitija u pripremi za ono što je pred nama. tijekom života.

Na primjer, kad dijete pođe po zlu, važno je biti realan i pustiti ga da preuzme odgovornost za ono što je učinila. Promjena činjenica u tim slučajevima može je spriječiti da nauči riješiti takve situacije i naučiti pravi put.

Iako izgleda kao da jesi? Tvrdo? S djetetom je ključno da prepozna kada se nije potrudio učiniti ono što je ispravno i treba to ispraviti. Ako ne, možda će to imati problema u budućnosti jer će joj biti teško nositi se s greškama? na poslu? na primjer.


Pored toga, ona mora naučiti od djetinjstva do nositi se s razočaranjima i tužnih trenutaka, jer je to dio života. Zaštititi je time što će se činiti da je svijet savršeno mjesto neće joj pomoći da raste kao ljudsko biće i ima snage suočiti se s poteškoćama koje nastaju.

Pozitivne povratne informacije upravo tačne

Pohvale nisu uvijek najbolji način za utjehu djetetu nakon neuspjeha. Pohvaliti dijete za trud koji nije donio ono što je očekivalo, moglo bi ga čak i obeshrabriti i odvratiti da se više trudi.

Pohvala je potrebna, ali samo kad je to iskren kompliment o uistinu pozitivnom ishodu. Ne hvalite svoju djecu samo što su im učinili da se osjećaju dobro nakon što nisu uspjeli.


Kad se vaše dijete bori i još uvijek ne može krenuti naprijed, pokušajte mu pomoći ili otkriti poteškoće i prevladati ga, umjesto da ih pokušavate motivirati hvalospjevima.

Također, radije pohvalite svoje postupke, a ne svoje vještine. To vas sprječava da postanete frustrirani kada se suočite sa situacijom kada morate sebe gurnuti izvan svojih normalnih sposobnosti.

Zapamtite da je djetinjstvo faza istraživanja i vaše dijete mora prirodno poznavati i dobre i loše aspekte života, jer se te situacije predstavljaju u obiteljskom okruženju.

Međutim, ako smatrate da je čak i kad je ova briga komunikacija među vama nesigurna, idealno je potražiti savjet od stručnjaka psihologije.

Komunikacija kao strategija za uključivanje djece iz najugroženijih grupa (Nur Sucuka Çorapçı) (Siječanj 2022)


  • Djeca i tinejdžeri
  • 1,230