Šarene i zdrave namirnice

Možda ste čuli da što je šareniji tanjur, to bolje. Objašnjenje za to nije samo zato što je obrok atraktivniji, već boje hrane predstavljaju prevladavanje određenih hranjivih sastojaka. Odnosno, svaka boja predstavlja blagodati koje nam hrana može ponuditi.

U idealnom slučaju, glavni obroci poput doručka, ručka i večere sadrže šarene namirnicebarem tri do četiri hrane različitih boja. Pokušajte dodati boje, a ne količine, na tanjur, odaberite hrana raznih boja.


Znajte prednosti svake boje

Zelena hrana

nas zelena hrana Puno je klorofila, vitamina C i E, kalcija, željeza i kalija. U ovu skupinu se ubrajaju zelena salata, kupus, vodena kreša, špinat, blitva, peršin, cikorija, kelj, brokula, kupus, rukola, bosiljak, eskrule okra, zeleni grah, grašak, zelena paprika, tikvice i krastavci. I voće, avokado, lipo zeleno grožđe i kivi.

Žuta hrana

Imaju flavonoide, antioksidante koji pomažu u prevenciji bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Izvrsni su za pomaganje u održavanju tkiva i kose i jačanje imuniteta tijela. Još su bogati vitaminima A i C.


Na popisu od žuta hrana su kukuruz, žuta paprika, papaja, limenka, ananas, indijski indijski indikator, zvjezdasto voće, marelica.

Narančasta hrana

Bogati su vitaminom A, vitaminom C, beta karotenom. Vitamin C je antioksidans i pomaže u sintezi kožnog kolagena. narančasta hrana Imaju i hranjive tvari koje su izvrsne za omekšavanje zadržavanja tekućine i upale. U ovu skupinu spadaju mrkva, tikvice, slatki krumpir, mango, mandarine.

Crvena hrana

Oni štite od raznih bolesti kao i stresa. Imaju antioksidante poput likopena i vitamina C. U klasifikaciji crvena hrana su rajčica, repa, paprika, crveni kupus, jagode, jabuke, trešnje, crveno grožđe, lubenice, maline, guava, trešnja, persuna i šipak.

Bijela hrana

Njegovo glavno obilježje su protuupalna, antifungalna i zaštitna sredstva protiv raka. bijela hrana najpoznatiji i široko korišteni su češnjak i luk.

CIJELI DAN jedem ŠARENU HRANU (Siječanj 2022)


  • hrana
  • 1,230