Botox prije 30: da ili ne?

Mnogo je komentirano i rašireno, Botox Često je tema na kotačima među prijateljima. Postoje vjerni pristaše i korisnici, ali također strahuju od pretjeranih i umjetnih rezultata. Uostalom, kada i kako se treba koristiti ovim moćnim oružjem estetike?

Da bismo pojasnili ovu točku, shvatimo kako ona djeluje. Botulinum toksin (Botox) je mišićni paralizator i ništa više.

izrazni naboriili dinamične bore su one koje se pojavljuju samo kad smanjimo mišiće, poput bora na čelu, između obrva i vrana stopala. Kad imamo opušteno lice, oni ne postoje, ali ako se izrazimo, nastaju takve nepoželjne bore, ostavljajući nas da izgledamo ljuti, umorni i ostarjeli.


S vremenom, presavijanjem kože na istom mjestu, kontrakcijom mišića na kraju nastaju trajne bore, koje ostaju čak i ako se ne izrazimo (statične bore). Pacijenti s tankom kožom ili jakim facijalnim mišićima, skloniji su ranom stvaranju ovih nabora.

Pa ako se prijavimo na botulinum toksin U ovim mišićima koji stvaraju dinamične bore, spriječit ćemo ih da se stvore i formiraju te nanose, pružajući opušteniji, mladalački i svjetliji izgled lica. Ako se upotreba započne prije nego što nabori postanu trajni, možemo ih izbjeći, štedeći kožu od djelovanja mišića.

Pa kada trebamo početi koristiti Botox?

Za to nema matematike. U idealnom slučaju, upotrebu treba započeti kada nabora kože pokazuju znakove označavanja, čak i kada se ne izražavamo. Primijenimo li se u ovoj fazi, kožu ćemo uspjeti oporaviti i spriječiti statičke bore.


U bolesnika s vrlo tankom kožom, obično one s svijetlom kožom, to se može dogoditi prije 30. godine. Kod pacijenata s gustom kožom ili tankim mišićima lica, mogu započeti izražene tragove bliže 40. godini. Za one na kojima su tragovi već otišli duboko, toksin botulinum ih može omekšati, ali teško da će ih eliminirati.

Zapamtite, djelovanje botulinskog toksina obično traje oko 6 mjeseci, a za to vrijeme se može ponovo primijeniti. Budući da bilo koji neiskorišteni mišić ima atrofiju, opetovana primjena Botoxa može iscrpiti mišiće koji stvaraju bore, pa njihovo dugotrajno djelovanje nije toliko štetno za kožu.

Moje iskustvo sa povećavanjem usana ❤️SabrinaTubic (Kolovoz 2021)


  • Koža, bore
  • 1,230