Alkoholna pića mogu biti učinkovitija od nekih lijekova koji ublažavaju bol

Znate li kad se nakon noći probudite s nekoliko gutljaja i otkrijete da je vaše tijelo puno tajanstvenih ljubičastih tragova za koje ne znate odakle su došli? Ako sumnjate da niste ni osjećali udarce jer ste bili mali izmijenjen, znajte da ste vjerojatno u pravu.

Ovo možda nije novo za one koji uvijek imaju svoju čašu u ruci, ali činjenica je da je istraživanje u Velikoj Britaniji prošle godine pokazalo da doista postoji povezanost između konzumiranja alkohola i olakšavanja boli.

Međutim, upozoravamo vas sada: predoziranje pića za liječenje bilo koje vrste boli učinit će više štete nego koristi u kombinaciji?


Je li pivo bolje od acetaminofena? Ne baš


Studija koju je vodio dr. Trevor Thompson pregledala je 18 prethodnih ispitivanja s 404 sudionika i otkrila da postoje snažni dokazi da alkohol podiže prag boli i smanjuje percepciju intenziteta boli, što nas čini tolerantnijima prema ovom osjećaju.

Prema izjavama dr. Thompsona Sveučilištu u Greenwichu, koncentracija alkohola u krvi od 0,08%? rezultat konzumiranja oko 1 litre piva ili dvije prosječne čaše vina? dovelo bi do smanjenja boli za 24%.

Pročitajte i: pomaže li vam vino u mršavljenju: mit ili istina?


Čini se da je ovaj učinak sličan učinku opioidnih lijekova (derivati ​​morfija), poput kodeina i superiorni paracetamolu, kako je istraživač komentirao The Sun. Međutim, sam dr. Thomson ističe da direktna usporedba još nije moguća. između alkohola i analgetskih lijekova zbog ograničenja dostupnih studija.

Drugi aspekt ovog učinka alkohola koji još nije u potpunosti shvaćen je njegov mehanizam djelovanja. Jedna od hipoteza je da djeluje na iste receptore aktivirane supstancama kao što je ketamin, lijek koji se koristi za liječenje kronične boli i kao anestetik, koji u posljednjem slučaju može uzrokovati halucinacije. Druga hipoteza je da alkohol ublažava bol jednostavno zato što smanjuje anksioznost.

Nema koristi od boli za opravdavanje pijanstva

Kao što vam je dobro poznato, alkohol ima niz štetnih učinaka na zdravlje osobe koja ga konzumira i na dobrobit društva oko njega. Stoga, svrha istraživanja nije legitimirati unos alkohola kao oblik liječenja boli.


Umjesto toga, znanstvenici se nadaju da će u budućnosti biti moguće izolirati ključne analgetske komponente da bi se proizvele još snažnije nove lijekove koji olakšavaju bol, ali bez uzrokovanja toksičnih i štetnih učinaka alkohola.

Također, kako sam dr. Thompson objašnjava, količina alkohola koja je potrebna da se dugoročno ublaži ovaj osjećaj već je dovoljna da ugrozi zdravlje pacijenta. To je zato što ova količina alkohola premašuje vrijednosti utvrđene od strane WHO-a za umjerenu konzumaciju (oko 660 ml piva ili 200 ml vina dnevno, maksimalno 5 puta tjedno).

Pročitajte i: 7 alkoholnih pića koja su loša za kožu

Studija također pretpostavlja da analgetički učinak alkohola može objasniti povećani rizik ovisnosti kod ljudi koji pate od kronične boli, skrećući pažnju na potrebu da se ponude manje zdravstvene štetne alternative za liječenje.

Dakle, ako je vaša ideja bila zatražiti drugu caipirinhu jer imate bilo kakvu bol, znajte da je najbolja opcija ipak potražiti liječničku pomoć kako bi pronašli rješenje problema bez toliko nuspojava.

The War on Drugs Is a Failure (Svibanj 2020)


  • blagostanje
  • 1,230