7 namirnica za zdraviju kožu

Jeste li znali da jedenje također ometa zdravlje vaše kože? Korištenje kozmetike, ulaganje u estetske ili čak kirurške tretmane možda neće biti dovoljno za uvijek mladu, lijepu i dobro hidriranu kožu.

Imati uravnoteženu prehranu bogatu nekim namirnicama od presudnog je značaja za one koji žele održati svoju kožu blistavom. Provjerite popis sada sa 7 namirnica za zdraviju kožu, dodajte ga svom dnevnom meniju i osjetite razliku.


1- Mango

rukav Ukusno je voće i izvrstan izvor beta karotena koji tijelo pretvara u vitamin A.

Ovaj vitamin je neophodan za održavanje zdrave kože, pomaže u obnavljanju kožnih tkiva i smanjuje upalu prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Mango također ima antioksidacijski učinak koji usporava starenje kože.

Dodavanje manga vašem jelovniku je zdravo i pomaže održati kožu dobro hidratiziranom, lijepom i njegovanom. Jedite mango u obliku voća, prirodnog soka ili ga čak dodajte u pripremu salate kako biste jelu dali poseban dodir.


2- jogurt

jogurt Dobar je izvor bjelančevina i sadrži vitamin A koji pomaže u održavanju ljepote kože uvijek ažuriranom zahvaljujući probioticima, bakterijama koje borave u crijevima i reguliraju je bez kožne patnje. Osim toga, konzumiranje jogurta pomaže osvjetljavanju tamnih krugova i održava nevidljivi zaštitni sloj na koži koji pomaže u zaštiti od vanjskih agresija. Uvijek se odlučite za inačice i dijetalne verzije, dodajte voće i žitarice i konzumirajte za doručak, pauze popodne ili čak i prije spavanja.

3- bademi

bademi Bogati su vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja uzrokovanih sunčevom svjetlošću, sprečavajući starenje kože i borbu protiv suhoće. Konzumiranje male količine badema dovoljno je da vaša koža uvijek bude lijepa i njegovana. Izbjegavajte prejedanje jer su bademi visoko kalorični, što može rezultirati uplitanjem u vašu prehranu s nekoliko viška kilograma.

4- Narančasta

narančasta To je voće bogato vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u zaštiti stanica kože neutraliziranjem slobodnih radikala, usporavanjem starenja i sprečavanjem bolesti.


Vitamin C koji se nalazi u naranči također je odgovoran za proizvodnju kolagena koji pomaže u sprečavanju progiba i gubitka kože. Naranča se može jesti i u obliku voća i prirodnog soka, što je ukusno i izvrsna pratnja obrocima.

5- Umak od rajčice

umak od rajčice To je koncentrirani izvor likopena, antioksidansa koji pomaže u zaštiti kože od ultraljubičastog svjetla. Umak od rajčice osigurava dobro zdravlje ne samo kože već i srca. Studije pokazuju da jedenje pet žlica prirodnog ekstrakta rajčice može zaštititi do 33% kože od sunčanja. Osim toga, umak od rajčice, po mogućnosti prirodan, osigurava više okusa za jela poput tjestenine, palačinki, lazanje i drugih jela.

6- laneno sjeme

laneno sjeme Dobar je izvor omega 3 masnih kiselina, tvari koje popravljaju kožu i pomažu u izgradnji fleksibilnih staničnih membrana. Laneno sjeme bogato je mineralima, proteinima i vitaminima A i E, koji su glavni izvori dobrog funkcioniranja stanica i sprječavaju prerano starenje i degenerativne bolesti.

Najisplativiji način konzumiranja lanenog sjemena, povećati njegove prednosti i osigurati zdravu i lijepu kožu je mljevenje sjemena u blenderu. Laneno brašno se može dodati riži, grahu, voću, sokovima, jogurtima, vitaminima, salatama, u pripremi kolača, kruha, pita i čak i juhama.

7- piletina

Meso od piletina Sadrži cink i proteine, hranjive tvari koje su ključne za osiguravanje zdrave kože. Cink ima funkciju zacjeljivanja rana i smanjuje upalu kože, dok kolagen osigurava da ostane čvršći. No, da biste piletinu zdravo konzumirali, a da nije toliko kalorična, morate ukloniti kožu i uživati ​​samo u bijelom mesu.

JEDI OVO I MRŠAVI |12 namirnica koje pomažu topljenje masnih naslaga - naučno dokazano (Siječanj 2022)


  • hrana
  • 1,230